Acció Climàtica intensifica els controls a les explotacions d'aviram arran del brot de grip aviària als Aiguamolls
- Els Aiguamolls són una zona amb una elevada presència d'ocells silvestres i migratoris
- Aquest és el segon focus d'influença aviària detectat a Catalunya des de principi d'any
- El consum de productes d'aus, en principi, no suposa cap risc per a les persones
El Departament d'Acció Climàtica ha intensificat els controls a les explotacions d'aviram arran del brot de grip aviària als Aiguamolls de l'Empordà.
Els Agents Rurals van localitzar el 17 de gener una cigonya morta i ara s'estan inspeccionant totes les granges en un radi de 10 quilòmetres, on n'hi ha 132 d'autoconsum i una trentena de comercials. L'objectiu: evitar que el brot s'estengui comprovant que les explotacions compleixen amb les mesures de bioseguretat i l'estat de l'aviram. És el cas de la granja de Jaume Macau de Pau. Té unes 2.300 gallines ponedores que fan ous ecològics. Arran del confinament dels ocells, ha notat un descens del 10% en la producció. "S'estressen, es piquen entre elles i algunes s'acaben matant", explica Mateu.
La situació als Aiguamolls
El dels Aiguamolls és el segon focus d'influença aviària detectat a Catalunya en el que portem d'any. El primer va ser al Segrià, on van trobar quatre cignes i una cigonya morts. La situació als Aiguamolls, però, no és nova. És una zona amb una elevada presència d'ocells silvestres i migratoris, com les cigonyes, que la converteixen en un punt crític en l'extensió d'aquesta malaltia. Per això, fa temps que els Agents Rurals havien intensificat la vigilància passiva d'aus salvatges.
Van ser ells mateixos els que van localitzar la cigonya morta el 17 de gener i des d'aleshores s'estan fent controls a les explotacions agràries ubicades en un radi de 10 quilòmetres del punt on es va trobar l'ocell. En total, la zona concentra més de 130 explotacions d'autoconsum i una trentena de comercials.
Veterinaris que treballen pel Departament d'Acció Climàtica les inspeccionen una a una per comprovar, per una banda, que es compleixen les mesures de bioseguretat i, per l'altra, comprovar l'estat dels animals. També es mira que no tinguin abeuradors que provinguin de dipòsits d'aigua on poden accedir ocells silvestres i que es barregin espècies com ànecs i oques amb l'aviram.
Aquestes són algunes de les mesures que ha fixat el Departament, que estaran vigents fins a l'abril i que també inclouen que els animals estiguin confinats per evitar qualsevol tipus de contacte amb ocells salvatges.
El consum és "segur"
Des del Departament, a més, insisteixen que es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviari, ous o productes derivats, ja que no hi ha indicis que suggereixin que el virus de la influença aviària pugui ser transmès als humans a través del consum d’aquests productes. Així mateix ho constata la investigadora de l'IRTA-CReSA, Kateri Bertran. Segons diu, s'han detectat alguns casos lleus i asimptomàtics entre treballadors de granges afectades pel virus però que "requereix un contacte molt estret". "El consum de productes d'aus, en principi, no suposa cap risc per a les persones", remarca Bertran.