Enlaces accesibilidad
64è edició

L'escriptor Isaac Rosa guanya el Premi Biblioteca Breve

  • "Lugar seguro" és un retrat de tres generacions que aprofiten les esquerdes del sistema per treure'n profit
  • El jurat la defineix com una novel·la picaresca del segle XXI amb "humor i ironia, però fosca alhora"
  • Es publicarà el pròxim 9 de març

Per
L'escriptor Isaac Rosa guanya el 64è Premi Biblioteca Breve

L'escriptor sevillà Isaac Rosa ha guanyat el 64è Premi Biblioteca Breve amb la novel·la 'Lugar seguro'. Un relat que se centra en la història de tres generacions d'una mateixa família que aprofiten les esquerdes del sistema per treure'n un profit propi.

Isaac Rosa guanya el Premi Biblioteca Breve amb 'Lugar seguro' | Agnès Batlle

El jurat del premi, format per Juan Manuel Gil, Pere Gimferrer, Benjamín Prado, Elena Ramírez i Andrea Stefanoni, l'ha definit com una novel·la picaresca del segle XXI amb "humor i ironia, però fosca alhora" que reflecteix el moment d'incertesa de la societat actual. La novel·la es publicarà el 9 de març.

Protagonitzada per tres generacions de Segismundos García

'Lugar seguro' la protagonitzen tres generacions de Segismundos García: l'avi, el pare i el fill. Tres homes acostumats a guanyar-se la vida amb negocis tèrbols i estafes de tota classe aprofitant els marges de la llei.

L'obra la relata en primera persona el pare, un "narrador distòpic" que ha creat una empresa anomenada Lugar Seguro i que es dedica a la construcció i venda de refugis a preus assequibles on els ciutadans poden preparar-se per la fi del món.

En realitat, però, sobreviu en un equilibri precari gràcies als avançaments dels seus clients, mentre espera que algun banc li concedeixi un préstec per posar en marxa el projecte. La promesa d'un ascens de classe és el motor de la novel·la, un reflex de "l'estat d'ànim col·lectiu", tal com l'ha definit el mateix Isaac Rosa.

Futur com a "contenidor d'amenaces"

Al seu entendre, el futur es veu com un "contenidor d'amenaces" que es poden fer realitat i que la pandèmia no ha fet més que "aguditzar". L'escriptor ha remarcat que durant el confinament no va voler escriure una novel·la sobre la pandèmia. A ell li interessava més fer-ho sobre el que vindria després "en un moment en què el futur s'havia cancel·lat", però que per a ell no havia estat el "sálvense quien pueda" que retraten les novel·les distòpiques.

L'estat d'ànim "futuròfob", com l'escriptor l'ha descrit, es configura com el teló de fons de 'Lugar seguro', que busca "formes de salvar i vèncer la por" utilitzant refugis. "El repte del llibre era narrar un futur pròxim i possible en què no es compleixen les amenaces sinó que s'obre a una possibilitat de millora tímida, de transformació", ha reflexionat.

"Ho té tot"

A la 64a edició del Premi Biblioteca Breve s'havien presentat 858 originals, en els quals predominava les biografies i l'autoficció, les sagues familiars, les fantasies distòpiques i la novel·la policíaca. La meitat procedien d'Espanya i quasi un terç de Sud-amèrica.

Quan a Isaac Rosa, s'havia presentat als Premis baix el pseudònim de Sagismundo García. El jurat Benjamí Prado ha dit que la novel·la ho té "tot" i parla del virus dels diners. Pere Gimferrer ha afegit que tracta, a més dels diners, de la por, la mentida i la violència latent, en un llibre escrit de manera impecable. I Elena Ramírez ha considerat aquesta la millor novel·la de l'autor.

Isaac Rosa ha publicat altres obres com 'Otra maldita novela sobre la guerra civil!', 'El vano ayer', 'El país del miedo', 'La mano invisible', 'La habitación oscura' y 'Feliz final' i 'Tiza roja'.