Enlaces accesibilidad
Parlament

La CUP evita la batussa amb Borràs pel cas Juvillà

  • Eulàlia Reguant evita el debat sobre la dimissió de Borràs i reclama la via del referèndum
  • El Govern insisteix en una estratègia “compartida i pràctica”
  • L’escó de Pau Juvillà continuarà buit mentre no es resolguin les cautelars

Per
La CUP trenca el silènci per insistir en la via del referèndum

La CUP trenca finalment el silenci, buscat, després de la retirada de l’escó a Pau Juvillà. La diputada dels anticapitalistes, Eulàlia Reguant, admet que “potser calen més explicacions” de com es va procedir, però evita entrar “en el debat de si Borràs ha de dimitir”. El que de moment, queda clar és que de moment el seient de la vacant de Juvillà seguirà buit, almenys fins que el Tribunal Suprem no es pronunciï sobre les cautelars.

Referèndum aquesta legislatura

En roda de premsa, Reguant ha defensat que "cal posar pressió" a l'Estat i revertir la situació de normalitzar la repressió. En aquest sentit, ha proposat que es posi data al referèndum d'autodeterminació durant aquesta legislatura i ha rebutjat les estratègies d'ERC i Junts. "Cal superar el marc de la taula del monòleg i de l'independentisme màgic", ha dit per després afegir que s'ha de deixar de dipositar esperances en el govern espanyol del PSOE.

"Si no hi ha data per a un referèndum a la taula de diàleg, no té cap sentit participar-hi. Només és possible una estratègia de boicot i oposició a l'Estat", ha defensat.

Una estratègia pràctica

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha apostat aquest dimarts perquè l'independentisme refaci una estratègia "compartida i pràctica" després de les discrepàncies entre els partits sobiranistes per la retirada de l'escó al diputat de la CUP Pau Juvillà.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha afirmat que encara falta la reunió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la CUP per tancar la ronda de contactes amb l'independentisme, però que a hores d'ara la conclusió és "la necessitat de refer la unitat independentista".

Malgrat que no ha detallat quina proposta plantejarà el president del govern en la conferència de la setmana vinent, Plaja ha sostingut que per avançar en els objectius de l'amnistia i l'autodeterminació "el moviment independentista ha d'anar a l'una" i ha assegurat que això és en el que treballa l'executiu amb el lideratge d'Aragonès.

Borràs lamenta la ingerència

De moment, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha lamentat a l’inici del ple d’aquest dimarts la “ingerència” de la Junta Electoral Central. Un ple que ha començat sense l’exsecretari tercera de la Mesa, Pau Juvillà, que avui ha rebut la notificació que ja és diputat.

Borràs ha dit que "no es pot normalitzar el que ha passat aquesta setmana a tots els nivells. S'ha referit així a la polèmica per la pèrdua de l'escó del ja exdiputat de la CUP Pau Juvillà, i les peticions dels grups perquè ella doni explicacions al respecte. Borràs ha subratllat que les seves són paraules "incòmodes" i que "no han de deixar de ser-ho mai".