Enlaces accesibilidad
Cultura

Foto Colectania celebra el seu 20è aniversari amb icones de la fotografia

  • L'exposició central aquest estiu estarà dedicada a Chema Madoz i la portuguesa Helena Almeida
  • La Fundació disposa enguany d'un pressupost de 650.000 euros per desplegar tota la seva activitat
  • Martin Chambi representa un punt d'inflexió en la fotografia llatinoamericana

Per
La Fundació Foto Colectania despulla la seva col·lecció per celebrar els vint anys

La Fundació Foto Colectania celebrarà enguany el vintè aniversari del seu naixement l'any 2002 al barri de Gràcia. Amb aquest motiu, l'espai reubicat des de 2017 al Passeig Picasso despullarà la seva col·lecció amb una exposició central a l'estiu dedicada a Chema Madoz i la portuguesa Helena Almeida, però també amb visites a l'arxiu, on es conserven les més de 3000 fotografies del seu fons. D'altra banda, l'equipament prepara exposicions dedicades a Martín Chambi i a Carrie Mae Weems.

La programació especial del 20è aniversari conté icones de la fotografia i a més, inclou una sèrie d'activitats "de proximitat" que posen el focus en les col·leccions pròpies de fotografia i de fotollibres de la Fundació.

El fotollibre també serà protagonista de la celebració amb una sèrie d'activitats a la biblioteca del centre.

També es reprendran els programes Correspondències (el projecte en línia per reflexionar sobre la rellevància de la fotografia a la cultura visual contemporània) i 'DONE, amb ponents que parlaran del nou ecosistema de la imatge, i El Projector, dedicat a mostrar la fotografia més emergent realitzada per estudiants de vuit escoles de fotografia de la ciutat.

Foto Colectania disposa enguany d'un pressupost de 650.000 euros per desplegar tota la seva activitat.

El futur de Foto Colectania

El fundador i president de la Fundació Foto Colectania, Mario Rotllant, ha fet balanç aquest dimarts de les dues dècades de vida de la col·lecció, que ell mateix va iniciar l'any 2002 amb la compra de dues fotografies de Chema Madoz. En aquest temps, la Fundació ha acollit en les seves dues seus –primer a Gràcia i des del 2017 al Born- una seixantena d'exposicions, i n'ha organitzat 130 més fora de les seves parets. I és que vora 500 fotografies de la col·lecció es mouen anualment en mostres itinerants, un exemple de la vocació divulgadora i de "servei públic" que Rotllant diu que ha volgut donar sempre a la Fundació.

Fundació Foto Colectania

Fundació Foto Colectania

3.000 fotografies, de moment

Avui el fons de Foto Colectania està dotat amb 3.000 fotografies, més l'arxiu Paco Gómez i el seu miler de còpies i tots els negatius. Aquest conjunt conté l'obra d'una vintena de fotògrafs espanyols i portuguesos "ben representats" (una de les premisses d'aquesta col·lecció) i alguns altres amb una presència més simbòlica.

Martín Chambi i els seus contemporanis

Martin Chambi representa un punt d'inflexió en la fotografia llatinoamericana de la primera meitat del segle XX. Va dedicar tota la seva vida a la fotografia i la seva obra va ser àmpliament reconeguda en el seu temps i en el nostre.

D'origen indígena, va dedicar gran part de la seva vida a fotografiar els Andes peruans, reivindicant el passat prehispànic a través d'imatges de ruïnes incaiques i el retrat de la vida de les comunitats andines a principis del segle XX. D'aquesta manera, incorpora a la fotografia local de l'època una nova perspectiva, proposant una mirada unificadora del Perú i donant llum a discursos indigenistes que començaven a cobrar força en aquest territori.

En aquesta exposició, les fotografies de Martín Chambi dialogaran amb obres dels fotògrafs Irving Penn, Eugene Harris, Werner Bischof, Robert Frank i Pierre Verger, que van visitar i van documentar les zones de Cuzco i l'altiplà peruà en el mateix període que Chambi. La confrontació de totes aquestes mirades amplia la construcció de l'imaginari col·lectiu sobre la mil·lenària cultura andina d'aqueixa època, al mateix temps que mostra l'important llegat que va marcar la producció fotogràfica dels seus predecessors.