Enlaces accesibilidad
Espai verd

Comencen les obres de transformació de la Via Laietana

  • Les obres modificaran l’actual Via Laietana per fer més espai per al vianant, la bicicleta i el verd
  • La primera fase afecta el tram comprès entre la plaça d’Urquinaona i la d’Antoni Maura
  • Els treballs que es faran els pròxims mesos també implicaran la renovació i millora de les xarxes de serveis existents en el subsol

Per
Comencen les obres de Via Laietana

Les obres de transformació de la Via Laietana de Barcelona han començat aquest dimarts. El projecte de l'obra es divideix en dues fases. En el transcurs de la primera part, que contempla el tram comprès entre la plaça d’Urquinaona i la d’Antoni Maura, es farà la renovació i millora de les xarxes de serveis que hi ha al subsol i la reurbanització de la via i del carrer Jonqueres. La durada prevista d’aquesta primera part és de 14 mesos.

Una desena de treballadors han tancat el recinte afectat, un primer tram de Via Laietana,  i han senyalitzat la via amb les noves directrius de circulació. Segons ha explicat Francisco José, l'encarregat de l'obra, aquesta primera jornada l'han dedicada a la senyalització de l'espai on es faran les accions. Les obres destinaran més espai al vianant, a la bicicleta, al verd i a la mobilitat sostenible.

Les afectacions a la circulació, a partir de l'abril

Des d’aquest dimarts i fins a principis d’abril, les actuacions es concentraran en la vorera banda Besòs. Les obres afectaran un cordó de serveis i un carril de circulació descendent entre la plaça Urquinaona i el carrer Jonqueres. D’aquesta manera, no hi haurà afectacions en sentit ascendent.

Està previst que els treballs d'obra es divideixin en dues fases

Està previst que els treballs d'obra es divideixin en dues fases Ajuntament de Barcelona

Les principals afectacions a la circulació s’esperen a partir de l’abril, quan comencen els treballs a la vorera Llobregat. En sentit muntanya, la circulació de vehicles es restringirà a un carril d’ús exclusiu per al veïnat, aparcaments i serveis, que arribarà fins a l’avinguda Francesc Cambó/plaça d’Antoni Maura. En sentit mar, hi haurà un carril bus i un carril de circulació per al vehicle privat, tal com ja hi ha actualment a la major part de la via. Aquesta afectació es mantindrà fins al final de les obres.

Es podrà circular per Via Laietana després de les obres?

Un cop finalitzades les obres, els vehicles privats només podran travessar tota la Via Laietana en sentit baixada, és a dir, en direcció mar, i a una velocitat màxima de 30 Km/h. El recorregut alternatiu serà per Picasso i Lluís Companys, trajecte que segons els estudis tècnics municipals, només suposarà entre 1 i 3 minuts més. Busos, taxis i bicicletes compartiran un carril en aquesta direcció.

Pel que fa al trànsit direcció Urquinaona, hi haurà un únic carril habilitat exclusivament per a busos, taxis i vehicles privats dels veïns de Via Laietana i la Barceloneta. Les bicicletes disposaran d’un carril bici segregat del trànsit.

Què es farà durant la primera fase?

Durant la primera fase, les tasques es duran a terme en el tram comprès entre la plaça d’Urquinaona i la plaça d’Antoni Maura i tindran una durada prevista de 14 mesos. Els treballs inclouran la renovació i millora de les xarxes de serveis existents en el subsol i la reurbanització de la Via Laietana i del carrer de Jonqueres.

La intervenció comportarà diverses afectacions en aquest àmbit:

  • Des de l’1 de març fins a principis d’abril els treballs es concentraran a la vorera banda Besòs, ocupant un cordó de serveis i un carril de circulació descendent entre la plaça d’Urquinaona i el carrer de Jonqueres. En sentit ascendent durant aquest període no hi haurà modificacions.
  • L’afectació més important de mobilitat es produirà a principis d’abril, quan es treballarà a la vorera Llobregat. A causa d’aquestes tasques, en sentit muntanya, la circulació de vehicles quedarà restringida a un carril d’ús exclusiu per al veïnat, aparcaments i serveis. Aquest arribarà fins a l’avinguda Francesc Cambó/plaça d’Antoni Maura. En sentit mar hi haurà un carril bus i un carril de circulació per al vehicle privat.
  • Les línies de bus 47, V15 i V17 que circulen en sentit muntanya també seran desviades, mentre que el bus de barri 120 inicialment mantindrà el seu itinerari habitual. Els desplaçaments en bici també s’hauran d’adaptar a aquesta nova configuració.

Recorregut alternatiu

Pel trànsit privat que circuli en sentit ascendent es recomana el següent itinerari alternatiu: avinguda Marquès de l’Argentera, passeig Picasso, passeig Lluís Companys i ronda Sant Pere.

Durant el període d’obres els vianants es podran desplaçar per la Via Laietana, tot i que en alguns moments serà necessari obrir rases, que quedaran totalment protegides. I es canviarà de lloc algun pas de vianants. Els recorreguts alternatius estaran senyalitzats durant tots els treballs.

Què passa amb les sortides de metro o les parades de taxi?

Tant el mercat com les botigues estaran obertes i s’anirà informant de manera puntual de les zones de càrrega i descàrrega més properes. Les sortides de metro que estan situades en aquest àmbit, Urquinaona i Jaume I, no tindran cap afectació significativa. Les parades de taxi ubicades a la plaça d’Antoni Maura es mantindran al seu lloc actual, però quan es treballi en aquest punt es traslladaran de manera definitiva al carrer Joaquim Pou.

Pel que respecta a les places de persones amb mobilitat reduïda i les places reservades d’hotel que hi ha en els carrers de l’entorn de la Via Laietana es mantindran i no està previst cap canvi.

Segona fase

La segona fase d’obres relativa a la millora dels serveis i a la reurbanització de la Via Laietana entre la plaça d’Antoni Maura i la plaça d’Antonio López s’iniciarà de manera consecutiva un cop hagi finalitzat la primera fase.

1.000 fulletons informatius

Diversos informadors repartiran al voltant de 1.000 fulletons informatius a la zona sobre l’abast i les afectacions de la intervenció. Els informadors també explicaran al veïnat i als comerços de l’entorn per quines vies podran obtenir informació actualitzada sobre el seu desenvolupament de manera permanent.

A més, l'ajuntament de Barcelona editarà un butlletí periòdic per poder fer seguiment de les obres que es podrà rebre per Telegram o per mail. A banda, tota la informació també es podrà consultar a la web del Pla Superilla Barcelona.