Enlaces accesibilidad
Un vermut amb molt d'estil

Vermuteries de disseny a Barcelona

  • L'arquitecta Núria Moliner ens descobreix dues vermuteries de disseny a Barcelona
  • L'estudi d'arquitectura AMOO ha estat l'encarregat de dur a terme les reformes
  • Cada setmana les últimes tendències en disseny i arquitectura a Punts de vista

Per
L'arquitecta Núria Moliner de ruta per les vermuteries de disseny de Barcelona
L'arquitecta Núria Moliner de ruta per les vermuteries de disseny de Barcelona

"Anar a fer el vermut" és un costum molt català que fa més de cent cinquanta anys que està arrelat a la nostra terra.

El vermut era especialment important diumenge després de missa, i si bé és cert que aquesta tradició s'havia perdut una mica, sobretot a les grans ciutats, fa uns anys va revifar amb molta força. L'aparició de nous productors de vermut i la recuperació de marques que havien tancat ha provocat l'aparició de nous bars per fer el vermut o vermuteries que conviuen amb l'èxit renovat dels cellers de tota la vida.

A la secció d'arquitectura d'aquesta setmana a Punts de Vista, l'arquitecta Núria Moliner ens porta de ruta per dues vermuteries de disseny i ens explica què les fa diferents i especials.

Una vermuteria amb sabor a mar

Al mig de Gràcia hi ha una vermuteria que és com un vaixell varat, un homenatge a una família de pescadors andalusos: es diu El Villa i ens trasllada del passat al present.

Els arquitectes Aureli Mora i Omar Ornaque d'Amoo Studio van ser els encarregats de la transformació d'aquest local situat als baixos d'un edifici catalogat com un bé d'interès urbanístic.

Com qualsevol edifici entre mitgeres de 1900 a Barcelona, el local té forma de tub allargat, amb un petit pati al final. La reforma proposava una creació d'un espai que recordés el món mariner i Andalusia. Les parets i el sostre s'han revestit de panells de suro, que a part de ser un material vinculat al món de la pesca, li dona calidesa i millora l'acústica del local. Les rajoles o taulells de blanc-i-blau evoquen, de manera abstracta, arabescos andalusos que es distribueixen per tot el local. Barres auxiliars subratllen aquestes formes geomètriques al llarg de les parets i juntament amb les finestres rodones de color vermell aconsegueixen que ens sentim com si estiguéssim en un vaixell de pesca.

Vermuteria El Villa a Barcelona

Vermuteria El Villa a Barcelona AMOO STUDIO

Història i tradició adaptades al nostre temps

Xanc i Meli, segons el diccionari del parlar cadaqués, és una expressió que s'utilitza per dir que alguna cosa està molt bona, que es menja amb gust. També és el nom d'una vermuteria restaurant situada al barri del Putxet i dissenyada pel mateix estudi d'arquitectura.

El local es caracteritza per oferir una cuina tradicional catalana, però amb un toc contemporani. El mateix que passa amb el disseny.

Els arquitectes van agafar elements constructius tradicionals catalans, i els van col·locar d'una manera que trencaven amb la idea preconcebuda. Per exemple, la típica rajola catalana, no només la trobem a terra, sinó també en les parets, generant diagonals. A l'entrada van col·locar també peces de marbre blanc que emfatitzen encara més la direccionalitat i donen profunditat a la sala.

Vermuteria restaurant Xanc i Meli, Barcelona

Vermuteria restaurant Xanc i Meli, Barcelona AMOO STUDIO

Aquestes dues vermuteries aconsegueixen el seu objectiu d'apropar-nos no només a la tradició del vermut, sinó també a la nostra gastronomia i arquitectura però amb el llenguatge del nostre temps.