Xifra rècord de queixes rebudes pel Síndic de Greuges
- L'any passat es van tramitar 18.000 queixes i es van iniciar prop de 25.000 expedients, un 14% més
- Creixen especialment les denúncies relacionades amb la violència masclista i les agressions LGTBI-fòbiques
El Síndic de Greuges ha tancat l'any 2021 amb prop de 12.000 queixes rebudes i més de 18.000 de tramitades. Es tracta de les xifres més altes assolides fins al moment, superant les registrades els anys 2020 i 2019. També hi ha hagut més de 12.700 consultes i un elevat nombre d'actuacions d'ofici iniciades (264).
Segons el document lliurat aquest divendres al Parlament, en total, s'han iniciat prop de 25.000 expedients al llarg de l'any, un 14% més que l'any anterior, que ja va ser extraordinari. Pel que fa als àmbits, destaquen la salut, l'educació i la recerca, però també pugen notablement les actuacions relacionades amb les discriminacions que fan referència tant a la manca de polítiques amb perspectiva de gènere, com a l'increment de la violència masclista o de les agressions LGTBI-fòbiques.
L'actuació de la Sindicatura durant el 2021 ha tornat a estar marcada per la pandèmia de la Covid-19, cosa que ha disparat les afectacions no només al sistema de salut, sinó a un ampli conjunt de drets vinculats a l’activitat econòmica. En aquest sentit, Rafael Ribó ha aprofitat per reclamar al govern espanyol els 1.400 milions d'euros dels fons covid compromesos amb Catalunya i inclosos als Pressupostos Generals de l'Estat.
Àmbits d'actuació
- Protecció dels Drets Socials:Protecció dels Drets Socials: Com és habitual, és l'aspecte que concentra més queixes, concretament el 40% de les noves i prop del 60% de les actuacions d’ofici encetades. Pel que fa al dret a la salut, el Síndic considera que l’abordatge de la situació de l’atenció primària no permet més demora i demana desplegar amb determinació i fermesa el 'Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària'. D'altra banda, l'informe denuncia que la pandèmia ha fet augmentar la taxa de pobresa a Catalunya i reivindica que és necessari avançar en la redefinició de les prestacions existents i en la configuració d’un nou sistema de protecció més ajustat a les necessitats de persones més vulnerables. Cal també accelerar el desplegament del 'Pacte contra la segregació escolar'.
- Drets de les dones:Drets de les dones: El document recull les dificultats que moltes dones tenen per accedir a la interrupció voluntària de l’embaràs a prop del lloc on resideixen. En aquest sentit, s'han constatat mancances, sobretot, a les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i l’Aran.
- Drets de les persones amb discapacitat:Drets de les persones amb discapacitat: El Síndic veu imprescindible modificar els circuits i simplificar els procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret d’accés als serveis i les prestacions econòmiques vinculades, incrementar la dotació de places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual, així com intensificar les actuacions de les administracions per eliminar les barreres arquitectòniques.
- Medi ambient:Medi ambient: En el darrer any s'han rebut moltes queixes amb relació al nou impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, pel sistema de recollida selectiva implantat en diversos municipis o pel rebuig al model establert en el Decret de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables.
- Drets civils i polítics: L'informe incideix en la necessitat d'abordar políticament i no pas penalment les qüestions vinculades al conflicte independentista, així com estudiar la modificació de delictes com el de sedició, rebel·lió i malversació, la concessió d’indults i el diàleg entre les parts.
- Drets lingüísticsDrets lingüístics: Sobre la polèmica decisió judicial d'establir una quota del 25% de les classes en castellà amb caràcter generalitzat en el conjunt del sistema educatiu, el Síndic assenyala que és una interferència en el marc jurídic vigent i obvia que, d'acord amb les dades disponibles fins ara, el castellà ja és en realitat llengua vehicular a l'escola catalana. Afegeix que no implementar el model d’immersió lingüística pot comportar un risc de segregació social i lingüística.
Altres actuacions del Síndic
A banda de l'informe anual que Rafael Ribó ha lliurat al Parlament, durant l'any passat la institució també ha realitzat l’Informe anual sobre els drets de l'infant 2021, l’Informe anual Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura 2021 i l’Informe anual de transparència 2020. A més a més, també s’han lliurat cinc informes monogràfics, entre els quals destaquen el relacionat amb la concessió de l'indult parcial als presos independentistes del 'procés', un altre sobre educació inclusiva o diversos informes en matèria de segregació escolar.