Enlaces accesibilidad
Part de la Història de Catalunya

Malta: un altre indret de la Mediterrània on parlen amb paraules del català

  • Les tres illes que formen Malta han vist passar conqueridors durant tota la seva Història, també catalans
  • Pere II el Gran i Roger de Llúria en van ser senyors i moltes paraules del maltès són d'origen català
  • A l'arxipèlag queden moltes famílies amb cognoms catalans, com el que ha estat fa pocs anys president de la república
  • Descobreix l'illa de Malta a Turisme Rural al Món

Per
A Malta els estius són suaus i els hiverns no gaire freds, tot i que molts dies de l'any hi fa vent
A Malta els estius són suaus i els hiverns no gaire freds, tot i que molts dies de l'any hi fa vent

La situació estratègica de les tres illes de l'arxipèlag de Malta l'han convertit en un punt desitjat per tothom que ha navegat per la Mediterrània. Quan manava Cartago, va ser colònia fenícia. Perdudes les guerres púniques, va passar a pertànyer a Roma. L'any 870 era dels àrabs. El 1091 l'ocuparen els normands. Després va ser dels francesos i llavors, la població es va revoltar.

Malta, catalana

La revolta comença a Sicília. Els sicilians volen de rei Pere el Gran (València, 1240- Vilafranca del Penedès, 1285). Roger de Llúria és el comandant de la flota i tal com expliquen les Cròniques de Ramon Muntaner els catalans guanyen, són rebuts amb honors i deixen centenars d'homes custodiant les illes.

Malta és un arxipèlag amb una natura molt semblant a la nostra i amb una costa privilegiada

Malta és un arxipèlag amb una natura molt semblant a la nostra i amb una costa privilegiada rtve

TVE Catalunya va emetre als anys 80 La sèrie La ruta dels Almogàvers, impagable relat enregistrat als llocs dels fets que ens va deixar escrits Muntaner, amb declaracions dels experts de cada país i amb l'assessorament de grans coneixedors de la nostra història: Vladimir de Semir iManuel Ibáñez Escofet.

La Corona d’Aragó hi mana durant segles i molts catalans hi emigren, sobretot comerciants. Així, el 1345 s'hi obre el Consolat Català.

El setge que va guanyar Cardona Requesens

L'any 1530 regna Carles I de Castella i Aragó i cedeix Malta a l'orde de cavallers de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem. Els turcs els acaben de fer fora de l'illa de Rodes i allà prenen el nom de Cavallers de l'Orde de Malta.

Els cavallers fortifiquen les ciutats i construeixen torres de vigilància als ports i als turons. La lluita davant les forces turques és sagnant i valenta. Quan el 18 de maig del 1565 Malta queda assetjada, hi arriba el comandant de la flota de Sicília Joan de Cardona i de Requesens i hi desembarca 700 homes. Aconsegueixen foragitar els turcs l'11 de setembre.

El Gran Setge de Malta, en què l'Orde de malta foragita els turcs, és un dels més importants de la història militar de l'època

El Gran Setge de Malta, en què l'Orde de malta foragita els turcs, és un dels més importants de la història militar de l'època rtve

Gràcies a la presència dels cavallers de l'Orde de Malta, el català es va parlar a aquelles illes fins a començaments del segle XIX. Continuem llegint Ignasi Dies: "En aquest període hi va haver vuit Grans Mestres de l’Orde pertanyents a la llengua d’Aragó, quatre dels quals originaris de terres de parla catalana: Rafael Cotoner i d’Olesa (1660-1663), mallorquí; Nicolau Cotoner i d’Olesa (1663-1680), germà de l’anterior; Ramon de Perellós i de Rocafull (1697-1720), valencià, i Ramon Despuig i Martínez de Marcilla (1736-1741), mallorquí."

El mallorquí Nicolau Cotoner va fer ampliar les fortificacions de mar: aquest conjunt arquitectònic es coneix a Malta com La Cotonera

El mallorquí Nicolau Cotoner va fer ampliar les fortificacions de mar: aquest conjunt arquitectònic es coneix a Malta com La Cotonera rtve

El català a la llengua maltesa actual

Segur que ho enteneu si us dic que veureu un cunvent quan aneu en tartana a scola a xugar, i que us heu de prendre la medicina, i compte amb el moviment que no perdeu l'anell. O que un suldat benestant beu cafè a una chiccra abans de pujar a un bastiment novell que acaba de construir el mastrudaxxa.

De fet, la paraula que té un sentit diferent és bastiment, que vol dir vaixell. Són 400 els anys d'influència del comtat de Barcelona a Malta. Els noms dels carrers o els cognoms, com hem dit, és clar.

L'idioma maltès, el nacional de les illes, el parlen poc més de mig milió de persones i és oficial a la Unió Europea

L'idioma maltès, el nacional de les illes, el parlen poc més de mig milió de persones i és oficial a la Unió Europea rtve

Com explica Ignasi Dies Moratilla, molts maltesos tenen cognoms catalans, com George Abela, president de la república entre 2009 i 2014, de família de l'Abella, al Pallars Jussà. Segons l'estudiós Pere Alzina, entre un 15 i un 20% de paraules del maltès és d'arrel catalana: queda palès als noms dels ocells o als de les eines de cuina. L'estudi d'Alzina ha demostrat que hi ha famílies a Malta que es diuen Callús, La Porta, Cassola, Bonet, Barberà, Dalmàs, Grech, Montfort, Nowell, Rull, Saura, Tortell i Vella.

L'idioma maltès és una llengua semítica, és a dir, d'origen àrab. Però és l'única d'aquesta arrel que s'escriu en alfabet llatí. La parlen poc més de mig milió de persones i, a diferència del català parlat per més de 10 milions, és reconeguda com a llengua oficial de la Unió Europea.

Els edificis d'origen català

El gran mestre de l'Orde de Malta Raimon de Perellós (València, 1637- Malta, 1720) es va fer un palau esplèndid que ara visiten tots els turistes que fan cap l'illa. El seu escut és una creu blanca sobre camp vermell, és a dir, la creu de Sant Jordi amb els colors canviats.

El palau dels Grans Mestres catalans de l'Orde de Malta, a La Valletta, amb l'escut de Raimon de Perellós i Rocafull al fons

El palau dels Grans Mestres catalans de l'Orde de Malta, a La Valletta, amb l'escut de Raimon de Perellós i Rocafull al fons rtve

També a la capital, La Valletta, trobem l'anomenada House of Catalonia, com diu sobre la porta d'entrada, seu dels cavallers catalans i on ara la República de Malta té el Ministeri d’Economia.

Edifici 'House of Catalonia' de la Valletta, capital de Malta, alçat pels catalans i que ara és el Ministeri d'Economia

Edifici 'House of Catalonia' de la Valletta, capital de Malta, alçat pels catalans i que ara és el Ministeri d'Economia rtve

Però tot va canviar el 1798 quan van arribar les forces de Napoleó, que van expulsar els cavallers de Malta de l’arxipèlag. Ja no hi van poder tornar mai més. Finalment, quan l'emperador francés va perdre a la Batalla de Waterloo els anglesos es van quedar les seves possessions, entre les quals Malta.

Un indret privilegiat

Malta és independent des que el 1964 ho va acordar amb el Regne Unit. Així que a més del maltès, s'hi parla anglès i molt l'italià, ja que la costa de Sicília és a només unes hores de distància en vaixell.

Amb estius suaus i hiverns no gaire frets, Malta és un indret meravellós per voltar pels carrers medievals, passar hores a les cales, les platges, els penya-segats, gaudir amb les buguenvíl·lies que donen color a les pedres. Tot tranquil·litat... si no es fa cap a ple estiu als llocs on la música convida a disfrutar i ballar.

Els mestres catalans de l'Orde de Malta van fortificar les costes i van aixecar torres de guaita pel perill a una invasió o als pirates

Els mestres catalans de l'Orde de Malta van fortificar les costes i van aixecar torres de guaita pel perill a una invasió o als pirates rtve