Enlaces accesibilidad
Un any del 14-F

Aragonès mira d'impulsar la legislatura

  • Coincidint amb el primer aniversari de les eleccions el president de la Generalitat pronunciarà una conferència
  • Hi assistiran unes 300 persones, entre les quals el cap de l'oposició, Salvador Illa, però cap representant de la CUP

Per
Aragonès llança propostes al sobiranisme i a La Moncloa

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, protagonitzarà aquest dilluns una conferència a Barcelona ​​en què, segons fonts del Govern, farà una crida a l'independentisme a elaborar una estratègia compartida i llançarà un avís al Govern de Pedro Sánchez per dinamitzar la taula de negociació sobre Catalunya. Aragonès centrarà la seva conferència en els principals reptes de futur de Catalunya, en una intervenció que buscarà adreçar-se al conjunt de la ciutadania, però no faltaran missatges concrets a l'independentisme i apel·lacions al diàleg amb l'Estat .

El president Aragonès ha triat 'Avancem' com a títol de la seva conferència

El president Aragonès ha triat 'Avancem' com a títol de la seva conferència

El president català ha triat la data del 14 de febrer, quan es compleix un any de les darreres eleccions catalanes, en què l'independentisme va superar la barrera simbòlica del 50% de vots, amb Esquerra Republicana per primera vegada per davant de Junts per Catalunya. El nou escenari, també amb el PSC com a força més votada, va perllongar les negociacions durant dos mesos fins que el mateix Aragonès i el secretari general de JxCat, Jordi Sánchez, van presentar públicament l'acord.

Una conferència 'de país'

La imponent Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) serà l'escenari a partir de les 18.30 hores, d'una cita a què han estat convidats tots els partits, tret de Vox, i representants del món econòmic, cultural i social.

El president de la Generalitat vol que la conferència sigui 'de país' i que apel·li al conjunt dels catalans però a ningú se li escapa que el context influeix i aquest context està marcat irremeiablement per l'enèssima crisi al si de l'independentisme arran de la retirada de l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà. De fet, els cupaires mantindran fins a última hora la incògnita sobre si enviaran algun representant a la conferència o bé giraran l'esquena al president.

Fonts del Govern asseguren que Aragonès porta setmanes preparant el discurs i incorporarà elements que ha extret de la ronda de contactes prèvia que ha fet els darrers dies amb representants d'ERC, JxCat, la CUP, l'ANC i Òmnium Cultural, per sondejar el estat d'ànim de l'independentisme català i les seves posicions.

Missatges a l'independentisme i a La Moncloa

Aragonès té la intenció que la seva conferència serveixi per teixir complicitats més enllà del món independentista i, de fet, entre els assistents hi haurà el líder socialista, Salvador Illa, que va confirmar la seva assistència aquesta setmana. Aragonès incidirà en els principals reptes i prioritats de Catalunya i en la necessitat de reforçar els grans consensos socials i polítics, per exemple sobre la llengua catalana, en ple debat sobre el model d'immersió lingüística o la regressió del seu ús social .

El president de la Generalitat es referirà al procés de negociació amb l'Estat, encara més quan se li acumulen les crítiques de JxCat i CUP, que demanen abandonar definitivament aquesta via, davant la constatació que Aragonès encara no ha aconseguit posar data a una nova reunió de la taula de diàleg, malgrat la insistència del Govern a celebrar-la a principis del 2022.

Si bé el Govern, les darreres setmanes, ha evitat posar pressió pública perquè no es dilati més la convocatòria d'aquest òrgan, en els últims dies des de la Generalitat s'ha començat a reclamar no només concretar una data, sinó també continguts i, sobretot, que de la propera reunió surtin "resultats" tangibles. En qualsevol cas, a la seva intervenció, Aragonès reafirmarà la seva proposta per a la taula, que per ara es manté intacta: votar en un referèndum d'autodeterminació i una amnistia.