Enlaces accesibilidad
Receptes de festa

Pomes de relleno de Vilabertran

  • Sílvia Abril viatja fins a Vilabertran, a l'Alt Empordà, per conèixer la recepte de les pomes de relleno
  • La fruita farcida és una elaboració antiga, plenament vigent durant el Barroc i segurament d'origen medieval
  • Pots veure el programa sencer de 'La recepta perduda' a RTVE Play Catalunya

Por
La recepta perduda - Pomes de relleno de Vilabertran

Les pomes de relleno és un plat festiu, de festa major. Es feia a molts indrets de Catalunya, actualment encara es fa a Arenys de Munt i a l’Empordà. A Vilabertran l’han convertit en el plat emblemàtic de la fira de festa major. Li tenen molt afecte perquè després de la guerra civil, el fet de tornar a fer pomes de relleno i altres platillos els diumenges i treure-les a la plaça del poble, va ser el símbol del retorn a la normalitat i atreure molta gent de la comarca. Va ser una manera de recuperar un ambient festiu i alegre després de la duresa dels anys de guerra.

També es cuina en altres indrets de les comarques de Girona amb algunes variants, com substituir la carn de porc per la de xai, afegir-hi brandi o vi ranci, posar-hi algun carquinyoli o galetes, etc. Si no trobeu pomes verdes donzella, cerqueu-ne altres varietats antigues com la reineta, les pomes de ciri o les camoses. El resultat és excepcional.

Pomes de relleno

Ingredients Preparació
  • 8 pomes de la varietat verd donzella
  • 400 g de butifarra dolça
  • 1 ou
  • 1/2 l d'anís
  • 2 llimones (una la raspadura i l'altra la pell )
  • Canyella
  • 200 g de sucre
  • 40 g d'ametlles
  • 12 teules
  • Pinyons
  • Oli d'oliva o llard
  • Xocolata negre
  1. Amb l'ajuda d'un ganivet o un aparell de treure el cor de les pomes, traiem el centre amb les llavors, evitant que es trenquin les pomes.
  2. Per fer el farcit de la poma pelem les ametlles i les triturem juntament amb les teules. Ho posem amb una cassola i afegim la botifarra dolça, la llimona ratllada, una mica de sucre, l'ou i ho emborratxem amb una copa d'anís.
  3. Omplim les pomes i enfarinem la part del farcit.
  4. Posem una paella al foc amb un bon raig d'oli d'oliva i llard i, quan estigui prou calent les fregim per tal que la carn faci una crosta i no s'escapi.
  5. En una cassola desfem el sucre amb aigua formant un caramel.
  6. En una altra cassola de fang, posem les pomes amb el cap amunt amb aigua, i posem el sucre cremat, rots de canyella i pela de llimona.
  7. Ho deixem coure a foc lent uns 30 minuts
  8. Afegim farina de galeta de les teules que ens han sobrat i tirem els pinyons
  9. Fem una segona cocció a foc lent entre 30 minuts i 1 hora. Repetim el procés dos cops més. Es pot fer el mateix dia o l'endamà. Si veiem que ens falta aigua hi podem afegir.
  10. Afegim un toc de xocolata ratllada abans de servir.

Recuit d’olleta

Les pomes de relleno se solen acompanyar de recuit. A l'Alt Empordà es fa amb llet d'ovella i dins d'olletes, a diferència del de drap que es fa al Baix Empordà.