Barcelona ampliarà la unitat antidesnonaments de 16 a 43 professionals
- Un terç de les persones desallotjades de les seves llars l'any passat eren menors
- La Unitat ha aconseguit aturar 9 de cada 10 desnonaments de famílies vulnerables a la ciutat
- A Barcelona, 650 famílies esperen un pis d'emergència social
L'Ajuntament de Barcelona aposta per reforçar la unitat antidesnonaments i ampliarà l'equip de 16 a 43 treballadors per prevenir més llançaments de famílies vulnerables. Del 43, gran part seran professionals de l'àmbit social i la mediació (30) i 5 conformaran un nou equip jurídic per donar suport a la mediació. Són perfils que se sumaran a tasques administratives, de gestió de dades o de direcció.
D'acord amb el redimensionament del servei, la inversió anual del consistori en la unitat antidesnonaments passarà dels 700.000 euros anuals actuals a 2,5 milions. El govern municipal ha explicat que es farà una nova licitació per un preu de 5 milions d'euros, amb un contracte de dos anys de durada que es preveu que s'adjudiqui cap al setembre.
La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, i la regidora d'Habitatge, Lucia Martín, han recordat que la unitat, que funciona des del 2015, ha acompanyat més de 13.000 famílies des de la seva creació i ha aconseguit aturar 9 de cada 10 desnonaments de famílies vulnerables a la ciutat.
La unitat antidesnonaments va atendre 2.267 famílies a Barcelona
Tot i la moratòria, a la província de Barcelona continuen produint-se una vintena de desnonaments cada dia. El 2021, la unitat antidesnonaments va atendre 2.267 famílies a la capital catalana. En total, 31.000 persones, de les quals un terç eren menors.
Les entitats d'habitatge han alertat que la situació pot agreujar-se a finals de mes, quan s'acaba aquesta notòria.
A Barcelona, 650 famílies esperen un pis d'emergència
La cua de famílies de Barcelona que esperen un pis social de la Mesa d’Emergència no para de créixer. Segons les dades més recents del Consorci de l’Habitatge de la ciutat, si al setembre eren 605 famílies, ara ja arriben a les 645. On hi ha més persones pendents d’una llar és als districtes de Sant Martí (132) i Sants-Montjuïc (131), i els segueixen Nou Barris (96) i Ciutat Vella (96).
Capgirar el col·lapse de la Mesa d’Emergència és una de les missions del pla antidesnonaments que el govern català va ampliar a l’estiu. El programa Reallotgem preveu que la Generalitat acordi amb la propietat pagar el lloguer a famílies al límit de l’expulsió perquè puguin quedar-se al pis fins que no rebin l’habitatge social. Una mesura que es queda curta, segons l’Ajuntament de Barcelona.
El Govern va evitar 6.478 desnonaments
El Govern sosté que els programes d'habitatge van evitar 6.478 desnonaments i va ajudar 66.610 famílies a pagar el lloguer el 2021. Ho ha explicat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que també ha carregat contra el govern espanyol per "envair les competències" catalanes.
En aquest sentit, ha lamentat que el "biaix recentralitzador" estigui "posant en risc" les polítiques que està portant a terme l'executiu, i ha demanat que abordi els problemes estructurals, com l'emergència de l'habitatge o els desnonaments. També ha reclamat més recursos, així com la capacitat per establir criteris territorials propis. "Vol utilitzar-nos de gestoria", ha reblat.