Enlaces accesibilidad
Parlament

Borràs acusa els funcionaris de la retirada de l'escó a Juvillà

  • La presidenta del Parlament considera "improcedent" l'actuació interna de la Cambra
  • Borràs nega davant la Junta de Portaveus que donés cap ordre sobre la retirada de l'escó
  • L'oposició l'acusa de "mentir" i ERC li retreu "manca de transparència" sobre la gestió del cas

Per
Borràs acusa els funcionaris de la retirada de l'escó de Juvillà

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, responsabilitza directament els funcionaris de la Cambra de la retirada de l'escó al diputat de la CUP, Pau Juvillà. En les primeres explicacions públiques davant dels grups, concretament de la Junta de Portaveus, Borràs ha negat que donés "cap ordre" per obeir l'ordre de la Junta Electoral Central i ho ha atribuït a una actuació "improcedent" dels treballadors. Unes explicacions que pràcticament no han convençut a cap de les formacions, tampoc a ERC i la CUP.

Laura Borràs carrega als funcionaris la baixa de Juvillà | Elena Garcia

Borràs s'ha vist, de fet, forçada a una compareixença oberta al públic que volia esquivar donat que la Junta de Portaveus sobre la gestió de la retirada de l’escó a Pau Juvillà s'havia de celebrar inicialment a porta tancada. Els grups de l'oposició, però, han registrat una petició perquè la compareixença per obrir al públic la sessió per donar comptes del cas. Una demanda a què s'han acabat sumant tant ERC com la CUP. Les crítiques s'han ampliat, d'altra banda, per la participació al tall de la Meridiana aquest cap de setmana.

Debilitat de la Cambra

Segons Borràs, ella no va donar "cap ordre" per a retirar-li l'escó a Juvillà. La presidenta del Parlament ha responsabilitzat als funcionaris d'haver actuat de manera "improcedent" en el cas, tant en la retirada del seu escó com al no haver admès la delegació de vot del diputat en el ple del passat 3 de febrer. Borràs també ha qualificat d'anomalia que des del compte de Twitter del *Parlament es publiqués la baixa de *Juvillà sense que s'hagués decidit encara, al seu judici.

La presidenta del Parlament considera que la decisió de la JEC ha deixat Parlament "en una situació d'extrema feblesa" perquè la seva "sobirania" s'ha vist alterada "contínuament". És per això que ha emplaçat als grups de la cambra a "estudiar" una reforma del reglament per a "protegir" els diputats i a crear una sindicatura electoral catalana.

L'oposició demana la dimissió

Les explicacions de Laura Borràs no acabat de convèncer pràcticament ningú. Tot i que ERC i JxCat han fet un esforç per intentar tancar files amb la presidenta del Parlament, la portaveu adjunta dels republicans, Meritxell Serret, li ha retret la "manca de transparència" sobre la gestió del cas. "Hem de reconèixer que durant els últims dies del cas Juvillà hi ha hagut moments en els quals s'ha trencat la confiança per la falta de transparència en la informació que anava sorgint", ha apuntat davant la Junta de Portaveus.

Per la seva banda, la CUP ha demanat "clarificar" com es van succeir els esdeveniments abans i després del ple de suport a l'escó de Juvillà. En aquest sentit, la majoria dels grups de l'oposició l'han acusat directament de "mentir". Vox, els comuns, Ciutadans i el PP han demanat directament la seva dimissió.

El diputat del PSC, Raúl Moreno li ha retret "l'espectacle vergonyós" ofert i que només hagi pensat "en els seus interessos personals i partidistes". El diputat de Vox, Antonio Gallego, l'ha acusat de "tramposa" per haver convocat un ple el 3 de febrer, tot i que hores després es va oficialitzar la retirada de l'escó.

El portaveu parlamentari d'En Comú Podem, David Cid, ha deplorat la "desobediència ficció" plantejada per Borràs, a qui ha retret que intenti fer veure que "no sabia" que Juvillà no havia rebut ni l'SMS ni el correu de convocatòria al ple. El portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, s'ha sumat a les crítiques a Borràs per "mentir" amb les seves "preteses desobediències". També la diputada del PPC, Lorena Roldán, ha demanat la seva dimissió per l'"esperpent" del cas Juvillà, en el qual Borràs "ha pres el pèl des del primer dia".

Petició d’explicacions públiques

Abans de la compareixença de Borràs, fins a quatre grups, PSC-Units, els comuns, Cs i el PP han decidit passar a l'acció registrant una petició al Parlament perquè tothom pugui accedir a les seves explicacions.

Els comuns van un pas més enllà, i creuen que Esquerra i la CUP haurien de retirar el seu suport a la presidenta del Parlament. El PP, per la seva banda, considera que Borràs ha quedat desacreditada.

Els socialistes encara confien menys en la presidenta de la Cambra després que hagi participat aquest cap de setmana als talls de manifestants independentistes de la Meridiana, que ja no estan permesos per Interior. El líder socialista, Salvador Illa, ha demanat que la seva presència a l'acció "tingui conseqüències".

També ERC s'ha mostrat obertament "sorpresa" per l'assistència de Borràs a un acte no autoritzat pel mateix Govern. Mentrestant, aposta per "la màxima transparència" en el cas Juvillà. En el primer aniversari de les eleccions del 14F que van portar Pere Aragonès a la Generalitat, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha insistit que Borràs ha de "donar la cara", i, per tant, donar "totes les explicacions públiques pertinents".

No es va comunicar la retirada

Els quatre grups signataris critiquen la gestió de la retirada de l'acta de diputat de Juvillà, que va ordenar la Junta Electoral Central (JEC). El ple va defensar l'acta del diputat de la CUP sempre que no afectés els funcionaris, a la qual cosa van donar suport els comuns i van rebutjar els altres tres grups. Durant la sessió es va saber que el cupaire no havia estat convocat al ple.

La secretària general del Parlament, Esther Andreu, va assegurar que havia donat instruccions de retirar l'escó a Juvillà el 4 de febrer, l'endemà d'aquest ple, ara bé, "amb efectes retroactius del 28 gener", quan ho va ordenar la JEC.