Enlaces accesibilidad
Cànon de l'aigua

El Govern impulsa la tarifa social de l'aigua perquè arribi a 100.000 llars

  • Unes 76.000 famílies s'acullen actualment a la tarifa social de l'aigua
  • El cànon de l'aigua pot suposar entre un 30 o 40% del total del rebut
  • Es pot sol·licitar a través del 012, de manera presencial en l'Agència Catalana de l'Aigua i a través de la web

Per
Unes 76.000 famílies s'acullen actualment a la tarifa social de l'aigua

El Govern ha impulsat una campanya perquè les llars beneficiàries de la bonificació del servei d'aigua arribin fins a les 100.000, uns 24.000 més que els actuals que ja tenen aquesta subvenció. Així ho ha anunciat aquest dilluns la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

Nova campanya sobre la tarifa social del cànon de l'aigua | Héctor Marín

Des que es va posar en marxa la tarifa social de l'aigua l'any 2011, el Govern ha bonificat el 100% del rebut de l'aigua sempre que no se superi el consum de 9 metres cúbics al mes i el 50% si se supera, a les llars que demostren la seva vulnerabilitat.

76.000 famílies s'acullen actualment

Unes 76.000 famílies s'acullen actualment a la tarifa social de l'aigua, si bé es calcula que es podrien beneficiar de la mateixa fins a uns 100.000 a Catalunya. Per això, ara s'ha decidit impulsar una campanya que doni a conèixer aquesta subvenció amb el lema "Aigualtat", acrònim de les paraules aigua i igualtat, que es defineix com a "dret dels col·lectius vulnerables a acollir-se a la tarifa social del cànon de l'aigua per a reduir la seva factura".

A aquestes ajudes es poden acollir les llars en els quals tots els seus membres estan en l'atur, si es rep una pensió mínima contributiva o en risc de quedar-se sense casa o d'exclusió residencial. La subvenció es pot sol·licitar a través del 012, de manera presencial en l'Agència Catalana de l'Aigua i a través de la web d'aquesta.

Cànon de l'aigua, 40% del rebut

El cànon de l'aigua és un impost ambiental finalista que es va començar a aplicar l'any 2000, i pot suposar entre un 30 o 40% del total del rebut de l'aigua. Els diners recaptats a través d'aquest impost dels ciutadans és la principal font de finançament de l'Agència Catalana de l'Aigua, que aporta al voltant de 460 milions d'euros cada any.

Segons ha afirmat la consellera, l'impost permet el funcionament de vuit embassaments, 536 depuradores i prop d'un centenar d'estacions d'aforament. També s'empra en noves inversions en matèria de proveïment, sanejament i millora del mitjà hídric. Així, entre enguany i 2027 es preveu destinar més de 2.380 milions d'euros a actuacions en matèria d'aigua, dels quals 1.400 milions seran aportats per l'ACA.

La campanya de difusió social, que durarà tres setmanes amb anuncis en televisió, ràdio, mitjans digitals i premsa, s'estendrà també a les oficines d'atenció ciutadanes i de drets socials, i s'ha traduït al castellà, àrab i urdu.

Ampliació per trams del cànon de l'aigua

Fonts del Departament d'Acció Climàtica han informat, a més, que hi ha una altra figura de bonificació de l'aigua en les llars que és l'ampliació per trams del cànon de l'aigua, que s'aplica des de l'any 2000 a llars amb quatre o més persones.

Aquesta mesura consisteix a afegir al primer tram tres metres cúbics mensuals per persona als límits de consum establerts pel primer tram, dos metres cúbics mensuals per persona per al segon tram i un metre cúbic per persona al mes en el cas del tercer tram.

En total, actualment s'acullen a l'ampliació per trams 362.694 famílies, segons dades de 2021, una xifra inferior a la de 2020 (387.866) i de 2019 (408.360). Segons les mateixes fonts, és a causa de les revisions censals de sol·licituds antigues en les quals s'ha tancat l'expedient.