Enlaces accesibilidad
Dia del càncer infantil

La supervivència del càncer infantil en menors és d'un 77 % a Catalunya

  • Cada any a Catalunya més de 150 infants superen un càncer, i se'n diagnostiquen entre 170 i 200 casos
  • El càncer és la primera causa de mortalitat en nens i nenes de 5 a 14 anys a Catalunya

Per
Càncer infantil: un 77% es curen al cap de 5 anys

El 15 de febrer es commemora el Dia Internacional del Càncer Infantil. Aquesta malaltia és la primera causa de mortalitat en nens i nenes de 5 a 14 anys i la segona causa dels 15 als 24 anys, després dels accidents, a Catalunya. Cada any, es diagnostiquen entre 170 i 200 casos nous anuals (0-14 anys) a Catalunya, però la supervivència ha arribat al 77% al cap de cinc anys en els últims anys a Espanya i és similar a la mitjana europea.

Queda molt per fer per millorar l’eficàcia dels tractaments

"Malgrat que tenim bones xifres de supervivència, encara queda molt per fer per millorar l’eficàcia dels tractaments oncològics infantils i minimitzar la repercussió que tenen a la vida dels nostres pacients", explica el Dr. Lucas Moreno, cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Recerca en Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Cada any a Catalunya més de 150 infants superen un càncer. La cara oculta és que el 80% dels infants supervivents viu amb seqüeles físiques, psicològiques o neurocognitives, entre d'altres.

Trasplantament de progenitors hematopoètics

L'Hospital Vall d'Hebron és pioner a Espanya en el trasplantament de progenitors hematopoètics, amb cèl·lules mare, i un dels hospitals que ofereix oncologia de precisió per tractar el càncer pediàtric en aquells casos en què els pacients no responen al tractament o han tingut una recaiguda.

En el cas d'en Jan, aquest tipus de trasplantament el va curar. Fa 5 anys que ha superat una leucèmia severa. Va rebre 3 tractaments: primer la quimioteràpia que no va ser efectiva i després es va sotmetre a un trasplantament de medul·la òssia. Tampoc va funcionar i va tornar a rebre un trasplantament de cordó umbilical i per fi, recorda el seu pare, van poder vèncer al càncer.

"Quan la malaltia torna a aparèixer mirem els 20.000 gens per a deixar cap porta sense mirar", explica el cap de servei d’Oncologia Hematologia Pediàtrica de la Vall d’Hebron.

El següent pas serà combatre les seqüeles que deixa, en els petits cossos, la toxicitat d'alguns tractaments.

Tractament amb la COVID-19

Davant la pandèmia de COVID-19, ha fet ajustar els protocols als tractaments mantenint l'atenció oncològica. Per exemple, a la Vall d'Hebron el 2021 es va posar en marxa l’Hospital de Dia Covid per al pacient oncohematològic pediàtric i crònic.

"L’activitat oncològica s’ha mantingut durant tota la pandèmia i, malgrat que 2021 ha estat un any complicat, els nostres equips multidisciplinaris han treballat al màxim per garantir el tractament als nostres pacients i obrir noves línies de recerca", afegeix el Dr. Moreno. Segons destaca, el Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques ha mantingut en tot moment el seu model d’atenció integral i multidisciplinari i centrat en el pacient pediàtric.

Si l’estat clínic dels infants ho permet, els hi administrem el tractament en una zona d’aïllament. Necessiten continuar amb el seu tractament per mantenir el càncer

"Si l’estat clínic dels infants i adolescents ho permet, els hi administrem el tractament de quimioteràpia o de suport en una zona d’aïllament, extremant les precaucions, tenint en compte que són pacients asimptomàtics i que necessiten continuar amb el seu tractament per mantenir el càncer sota control", explica Esther Díaz, infermera supervisora del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de Vall d’Hebron.