Enlaces accesibilidad
Crítiques i retrets

La conferència del MNAC enterboleix més les aigües independentistes

Per
Malestar i retrets de JxCat i la CUP per la conferència de Pere Aragonés

Les aigües independentistes, lluny de calmar-se, sembla que s’enterboleixen encara una mica més. La conferència del MNAC del president Pere Aragonès no ha aconseguit convèncer ni als socis al Govern, ni a la CUP, ni a l'oposició. Junts exigeix ara a Aragonès que expliqui si Esquerra va negociar els indults amb l'Estat. El Govern ho nega i adverteix que les crítiques no sumen.

Pere Aragonès no convenç ni als socis de Govern ni a l'oposició | Elena Garcia

Fins i tot, l’expresident Puigdemont trenca el seu silenci per insistir al president que no l'utilitzi en la negociació amb l'Estat. A aquest mateix distanciament s'ha sumat l'ANC, que es desmarca de l'estratègia d'Aragonès advertint que no participarà en "una unitat d'acció i de mobilització" que no ha estat consensuada.

Mentrestant, els grups de l’oposició retreuen a Aragonès un any perdut i un balanç de part, només per independentistes. Fins i tot els Comuns, socis efectius al Parlament, li reclamen que reorienti el rumb.

Sense data per la taula de diàleg

A la Moncloa segueixen sense fixar data i insisteixen que la taula de diàleg es reunirà “quan toca” i que no cal que li reclamin valentia. La portaveu de l'executiu central, Isabel Rodríguez, ha recordat, per contra, que encara no hi ha confirmació de l'assistència d'Aragonès a la Conferència de Presidents de La Palma.

Ja al Senat, el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat que el camí del diàleg amb Catalunya "està oberta". Ha posat com exemples instruments com la comissió bilateral que es reuneix aquest mateix divendres o la mateixa taula de diàleg. Ara bé, també ha deixat clar que mentre sigui cap de l'executiu espanyol "s'apostarà per la convivència" i "superar traumes" com el que va provocar el referèndum de l'1 d'octubre.

La negociació dels indults

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha demanat a ERC que expliqui si ha negociat els indults amb el govern espanyol. En una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', Sànchez s'ha mostrat "sorprès" per la referència que Aragonès va fer ahir als indults en el marc de la conferència política un any després del 14-F. El líder de JxCat interpreta que Aragonès ho va plantejar com "la primera prova del diàleg amb l'Estat". "Nosaltres no en sabíem res. Si és així, els negociadors d'ERC haurien de detallar què hi va haver", ha dit.

Des de Junts també troben a faltar que el president no fes referència a l'1-O ni cités Carles Puigdemont. Precisament l'expresident català ha trencat el silenci a través de les xarxes socials per reclamar a Aragonès "respecti l'estratègia política de l'exili".

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha replicat que el president de la Generalitat no va dir que es va negociar la concessió els indults ni la retirada de la causa contra Puigdemont i els dirigents a l'estranger. "Aragonès va defensar la necessitat de trobar una solució per als exiliats i per a la resta de persones que continuen sofrint la repressió de l'Estat. No va dir que s'hagi de negociar res. El concepte 'negociar' no es va usar en cap moment", ha recalcat Plaja.

La CUP es referma a l'oposició

Tampoc la CUP ha quedat gents convençuda de les paraules d'Aragonès. Després de decidir no assistir a la conferència del MNAC, aquest dimarts, Carles Riera n'ha criticat el discurs. "Cada vegada tens més la sensació que parla un representant de la refundació de CiU", diu el diputat de la CUP al Parlament.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, revela que no van assistir a l'acte perquè tenien "l'absoluta certesa" que no aportaria res de nou: "No volíem ni avalar ni ser la claca d'aquest discurs". El cupaire adverteix que el Govern d'Aragonès està "incomplint en la seva majoria" l'acord d'investidura: "Estem a l'oposició. Si el Govern gira, ens hi trobarà". I diu que no els han convençut les explicacions de Borràs sobre el cas Juvillà: "Quan diem que desobeirem, ho fem. No podem fer-ho sols, volíem anar molt més lluny".

Legislatura "sense rumb"

La presidenta d'En Comú Podem (ECP) en el Parlament, Jéssica Albiach, ha instat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a demostrar "amb fets" que realment vol buscar grans consensos, i li ha ofert acordar una proposta de nou sistema de finançament per a Catalunya.

Albiach retreu que la conferència d'ahir "no va convèncer a ningú", i que ni tan sols va poder fer balanç de l'acció de govern perquè "es tracta d'un any perdut" sense tot just "activitat legislativa", ja que només ha aprovat la llei de la ciència, a més dels Pressupostos. Per aquest motiu li demana que "viri de rumb".

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, creu que la intervenció d'Aragonès va ser "un acte d'autoconsum i de propaganda per la seva parròquia". Des de Vox, Joan Garriga, li retreu que "Catalunya no està sencera sinó que desespera" després de la seva conferència. El secretari general del PP, Santi Rodríguez, considera que "la majoria independentista és un miratge" després de l'absència de la CUP.