Enlaces accesibilidad
Abusos de menors

La Salle porta a la Fiscalia els presumptes abusos sexuals a l'escola de Montcada

  • Nou exalumnes del centre vallesà han denunciat l'actitud del religiós
  • Les víctimes acusen el germà Jesús Linares, que va exercir al centre vallesà entre 1986 i 2003
  • La Mesa del Congrés admet la proposta del PSOE perquè el Defensor del Poble investigui els abusos a l'Església

Per
La Salle porta a la Fiscalia els presumptes abusos a l'escola de Montcada

La congregació de La Salle ha portat aquest dilluns a la Fiscalia de l'Audiència Provincial de Barcelona els presumptes abusos sexuals que un professor del col·legi La Salle Montcada (Barcelona) va realitzar a diversos exalumnes. Es tracta del mateix docent que presumptament va abusar d'altres alumnes de La Salle Premià de Mar (Barcelona) i de l'escriptor Alejandro Palomas.

Segons han avançat 'El Periódico' i 'Eldiario.es', aquest professor va ser traslladat de manera sobtada al centre que l'orde religiós té a Montcada i Reixac (Barcelona) en 1986, encara que sabien el seu passat. Allà, presumptament també va abusar d'altres alumnes.

La Salle porta a la fiscalia nous casos d'abusos sexuals | Joaquin Calvente

Després de la denúncia pública de l'escriptor Alejandro Palomas i d'altres exalumnes de La Salle de Premià de Mar, ara nou exalumnes del centre vallesà de la mateixa institució han denunciat també l'actitud del religiós. Una testimoni ho va denunciar a la direcció juntament amb la seva mare, però el director li va demanar que no ho expliqués i la va canviar de classe perquè no tornés a coincidir amb el professor.

L'advocat de la institució, Carles Monguilod, ha explicat a Europa Press que, tal com van fer amb els presumptes abusos de La Salle Premià de Mar, ell mateix ha presentat aquest dimarts al matí una altra denúncia a la Fiscalia seguint el protocol.

"A primera hora del matí hem judicialitzat el cas enviant una còpia a la Fiscalia amb les notícies que han eixit en la premsa; a partir d'aquí, la Fiscalia farà el que correspongui", ha afegit.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac condemna "contundentment" els abusos sexuals a menors i ha ofert el seu suport a les víctimes. La regidora d'Educació, Igualtat i Feminismes i LGTBI, Jessica Segovia, encoratja possibles víctimes a denunciar-ho davant la justícia perquè "fets com a aquests no poden quedar impunes". El germà Jesus Linares va exercir a l'escola de Montcada entre 1986 i 2003, ara té 91 anys.

A tràmit la proposta del PSOE

La Mesa del Congrés ha admès a tràmit la proposta del PSOE d'encarregar al Defensor del Poble la creació d'una comissió independent que investigui els abusos a menors per part de membres de l'Església, segons han confirmat fons parlamentàries. La iniciativa ha rebut el suport dels socialistes i d'Unides Podem. L'òrgan ja va acceptar la iniciativa d'Unides Podem, ERC i EH Bildu de crear una comissió d'investigació parlamentària sobre aquesta qüestió. Ara els grups negocien com compatibilitzar-les. Unides Podem, ERC i EH Bildu han ajornat el pas de la seva proposta per la Junta de Portaveus a l'espera d'arribar a un acord amb el PSOE.