Enlaces accesibilidad
Barcelona

La Diputació recuperarà els caixers automàtics als pobles de menys de 5.000 habitants

  • Més d’un centenar de pobles a la província de Barcelona no disposen de cap caixer
  • La Diputació també vetlla per l’assistència als usuaris i la formació en el seu ús
  • En les pròximes setmanes s’iniciarà el procés de licitació d’aquest nou servei

Per
Més d'un centenar de pobles de Barcelona no disposen de caixers
Més d'un centenar de pobles de Barcelona no disposen de caixers

Nou projecte per instal·lar caixers automàtics als pobles de menys de 5.000 habitants de la demarcació de Barcelona. Ho ha presentat aquest dimecres el diputat d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany. Avui dia, la corporació calcula que hi ha més d’un centenar de pobles de la província que no disposen de cap caixer, més d’una tercera part dels municipis de la demarcació.

En aquesta primera fase, la corporació enfoca aquest projecte a una seixantena de pobles de la província, xifra que pot augmentar en els pròxims anys. També cal tenir en compte que una part important dels municipis que no disposen de caixer no n’han arribat a tenir mai i la seva instal·lació resulta poc viable.

Pressupost d'un milió d'euros anuals

És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona preveu destinar un milió d’euros anuals al finançament de la instal·lació de caixers automàtics als pobles de menys de 5.000 habitants. Però aquesta partida pressupostària acabarà depenent de les característiques que acabin tenint els caixers automàtics que s’instal·lin a cada municipi.

Cal remarcar que el projecte pretén que els caixers automàtics que s’ubiquin al territori no només permetin dur a terme les accions pròpies d’aquests aparells, sinó que també es treballa per tal que tinguin altres funcions, com consultar informació d’interès o turística del municipi.

A més, la Diputació no només vetlla per la instal·lació d’aquests caixers al territori, sinó també per l’assistència als usuaris i la formació en el seu ús.

Passos a seguir

D’altra banda, i per assegurar la viabilitat del projecte, també es preveu que els ajuntaments que sol·licitin aquest suport de la Diputació assumeixin una part del cost d’aquest nou servei. Al llarg d’aquest mes, la Diputació es comunicarà amb els ajuntaments afectats per la manca de caixers automàtics per conèixer el seu interès i disponibilitat en poder disposar d’aquest nou servei.

En les pròximes setmanes s’iniciarà el procés de licitació d’aquest servei, fet que permetrà dur a terme l’execució de les instal·lacions i posar en funcionament el servei a cadascun dels municipis que s’acabi implantant el projecte.

Amb la voluntat de treballar per l’equilibri territorial i assegurar que tots els habitants de la província puguin accedir a uns serveis de qualitat, amb independència del seu lloc de residència, la Diputació de Barcelona va assumir, des de l’inici del mandat, el projecte d’instal·lació de caixers automàtics als pobles de menys de 5.000 habitants.

Creix el nombre d'entitats bancàries que tanquen

En els darrers anys, ha crescut el nombre d’entitats bancàries que han tancat les seves oficines i retirat els caixers automàtics que hi havia. Això ha afectat sobretot als municipis menys poblats de la demarcació, el que ha provocat que els ciutadans d’aquests pobles no puguin ingressar o retirar efectius.

Aquesta situació s’agreuja al fet que els principals afectats són persones grans, que no estan familiaritzades amb les tecnologies i es veuen privats dels serveis bancaris que es deixen de prestar amb el tancament de les oficines bancàries.