Enlaces accesibilidad
Sanitat Pública

La FAVB reclama mesures "immediates" per millorar l'Atenció Primària

  • La FAVB demana set mesures per "una sanitat pública i de qualitat"
  • Entre elles, l'augment del pressupost, l'increment de les plantilles o la millora de l'accessibilitat als centres
  • Els comuns impulsaran un projecte de llei per "blindar un pla de xoc" per l'atenció primària

Per
La FAVB reclama una millora de l'Atenció Primària

La preocupació per la qualitat de l'Atenció Primària entre els veïns i veïnes de Catalunya creix cada dia, i més arran de la pandèmia. La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) alerta de la "pèrdua de prestigi" del sistema sanitari públic i reclama als responsables polítics un "compromís efectiu" per reforçar-lo. Una de les mesures que demanen és millorar l'accessibilitat i la presencialitat als CAP i acabar amb les "lamentables" cues al carrer.

La FAVB ha explicat que van enviar una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, però que no n'han obtingut resposta, i ha assegurat que no es quedaran com a "espectadors" davant el "desmantellament" del sistema. A més, els veïns han retret al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que admetés l'augment de contractació d'assegurances privades, però que no proposi cap mesura.

Compromís per part de Salut

Els veïns de Barcelona reclamen un compromís efectiu del Departament de Salut per garantir "que la població sigui atesa com es mereix" als centres d'atenció primària (CAP). Marta Carrera, de la comissió de salut de la FAVB, ha afirmat que si no han alçat la veu fins ara és perquè veien que la situació de la covid-19 era molt complicada, però que ja no poden "callar més".

Corina Albir, també de la comissió de salut de la federació, ha advertit que l'anomenada 'nova normalitat' sorgida de la pandèmia "promou la desmotivació dels professionals i un creixement molt important de les assegurances privades".

Reclamen "mitjans necessaris"

La població amb mútua a Catalunya ha passat del 25% al 32% en quatre anys, segons va indicar el conseller al Parlament fa unes setmanes, quan també va reconèixer que el sistema públic estava perdent qualitat. Les representants de la FAVB han exposat que els va "sobtar" aquest posicionament del conseller i l'han instat a posar "els mitjans necessaris" per garantir una atenció sanitària de qualitat.

Davant d'aquesta situació, la FAVB s'ha intentat posar en contacte amb l'administració diverses vegades, però no n'ha tingut resposta, segons han dit. Per això, ara ha fet públiques una sèrie de demandes dirigides als responsables polítics del sistema sanitari.

  • Una de les reclamacions principals és millorar l'accessibilitat als CAP i incrementar l'activitat presencial, que s'ha reduït molt en els últims dos anys per la covid-19. En aquest sentit, des de la federació consideren que Salut està fent un "ús excessiu" de l'atenció telefònica i telemàtica als centres sanitaris i demana que promogui la relació personal.
  • Els veïns de Barcelona reclamen a la conselleria que destini com a mínim el 25% del pressupost a l'atenció primària i que augmenti les plantilles dels centres per "poder atendre la població assignada en tot el que especifica la cartera de serveis, incloent pediatria, atenció en el domicili i a les persones que viuen en residències". T
  • La FAVB demana posar fi a la "fragmentació" de la cartera de serveis d'atenció primària, com pediatria, atenció a la salut sexual i reproductiva, els equips d'atenció residencial o els de suport integral a la complexitat. La federació alerta que la disgregació fa "poc accessibles" els serveis i que, amb les llistes d'espera, "promouen l'assegurament privat".
  • Insta el Departament de Salut a garantir en tots els centres uns espais "adequats" i a construir nous equipaments quan els actuals hagin quedat "obsolets".
  • També demanen a Salut que creï consells de participació en els centres de salut perquè els usuaris puguin participar en la seva governança.

Infradiagnòstic d'altres malalties

Les representants de la comissió de salut de la FAVB també han alertat de les conseqüències de l'infradiagnòstic d'altres malalties durant la pandèmia del coronavirus. Segons un informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, els nous diagnòstics de càncer a Barcelona es van reduir un 22% el 2020 respecte al 2019 i les malalties cròniques, un 36%.

Els Comuns impulsaran un projecte de llei per "blindar un pla de xoc" per l'atenció primària

El grup parlamentari d'En Comú Podem impulsarà un projecte de llei per "blindar un pla de xoc" per l'atenció primària i garantir la salut pública. Així ho ha explicat el portaveu dels comuns, David Cid, qui considera "fonamental" que s'assegurin les visites mèdiques dels metges i metgesses de l'atenció primària en menys de 48 hores, que calguin menys de tres setmanes per accedir a l'especialista, i que els equips de l'AP siguin sempre els mateixos.

En aquest sentit, els comuns han instat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a prendre mesures per "donar resposta" a la situació de la sanitat catalana, sobretot als CAP.