Sánchez continua sense concretar la data per la taula del diàleg
- El president del govern espanyol es limita a insistir que "sempre té la mà estesa"
- Salvador Illa emplaça la taula de diàleg "per quan hi hagi temes madurs"
- Elisenda Paluzie compara el discurs de Pere Aragonès amb un "pujolisme independentista"
La sessió de control al Govern del Congrés ha evidenciat la distància entre el govern espanyol i ERC després de no d’aquests últims a la reforma laboral. Secundant l’advertència llançada per Pere Aragonès a la conferència del MNAC, el portaveu d’ERC a la Cambra Baixa, Gabriel Rufián, ha exigit a Pedro Sánchez que afronti el “conflicte polític amb Catalunya” per evitar “haver de fer les maletes a la Moncloa”. En aquest sentit, l’ha instat a desplegar polítiques d’esquerres i a posar data a la taula de diàleg. Rufián ha recordat a Sánchez que "el fracàs de la taula de negociació també és un fracàs de l'esquerra espanyola", i quan això passa governa la dreta.
El president del govern espanyol, lluny de posar dates, s’ha limitat a insistir que "sempre" té "la mà estesa" a la taula de diàleg amb la Generalitat, però sense fer cap concreció sobre quan es pot convocar ni amb quin contingut. En un to més encès, Sánchez ha retret a Rufián que pretengui de "donar lliçons a l'esquerra espanyola". "A mi ningú em dona carnets, i menys vostè", perquè "dir que la reforma laboral és la que hagués pactat Albert Rivera és un insult als sindicats".
Temes madurs
Mentrestant, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encetat la ronda de contactes amb els principals grups de l’oposició. Aquest dimecres s'ha reunit amb el líder del PSC. Salvador Illà, que aquest mateix dimecres havia advertit que hi ha converses discretes entre representants de diferents nivells del Govern, ha advertit que la taula de diàleg s'ha de reunir "quan hi hagi temes madurs per ser abordats i resolts".
Illa ha plantejat al president català 43 "propostes d'agenda de país" que inclouen mesures dirigides a assegurar la prosperitat per tots els ciutadans, garantir un finançament just i millorar l'autogovern de Catalunya. Entre aquests punts també inclou un Pacte Nacional per la Llengua i la "convivència lingüística per protegir, incentivar i incrementar l'ús de la llengua". També s'aposta per impulsar una llei electoral catalana i una llei de governs i finançament locals.
Dijous les reunions seguiran amb la dels comuns, Jéssica Albiach. La presidenta d'En Comú Podem demanarà a Aragonès que plantegi "propostes concretes" assumibles per poder avançar en la taula de diàleg. El portaveu dels comuns, David Cid, ha també advertit que els preocupa que la Generalitat "no hagi volgut implicar-se en la proposta del nou sistema de finançament" i que estigui "desapareguda" d'aquest debat.
Segueixen les disputes internes
Les crítiques dins l'independentisme no s'aturen. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha tornat a desqualificar el discurs d'Aragonès al MNAC. En una entrevista al Cafè d'Idees de 'Ràdio 4 i La 2', Paluzie l'ha comparat amb un discurs de "pujolisme independentista" i creu que suposa un "retorn el 2012". En aquest sentit, li retreu que no parli de "l'alternativa unilateral" que s'ha de construir davant un eventual fracàs del diàleg amb l'Estat.
Paluzie també ha fet autocrítica tot assegurant que no hi ha hagut prou generositat entre l'independentisme i que les mobilitzacions i majories democràtiques no han aconseguit canviar res envers l'estratègia de l'Estat.
El retorn de Puigdemont
L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha aprofitat la primera roda de premsa a Brussel·les després de tres mesos de silenci per advertir a Aragonès que el seu retorn a Catalunya no pot ser un "pacte polític" amb l'Estat. En clara referència a la conferència del MNAC Puigdemont ha demanat que "no es busquin solucions personals als exiliats" sinó una solució política.
"El nostre retorn ha de descansar sobre una victòria dels drets fonamentals, no per un pacte polític del govern de torn", ha subratllat Puigdemont.L'expresident, en canvi, ha evitat valorar la gestió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, del cas de Pau Juvillà, però ha dit que és un cas que "interessa per a la internacionalització" perquè és un "abús" de l'Estat. "És una barrabassada democràtica", ha assenyalat.
Retrets d'Aragonès a JxCat
El mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tornat a demanar aquest dimecres a Pedró Sánchez "generar confiança" amb la taula de diàleg. En una entrevista a TV3 ha recordat que si és president és "perquè l'independentisme ha estat fort i ERC va acordar la seva investidura". Ara bé, alhora ha descartat assistir "per ara" a la conferència de presidents autonòmics prevista pel 24 de febrer, perquè considera que "no hi ha cap punt concret" a l'ordre del dia i només servirà per fer-se una foto.
Aragonès també s'ha defensat dels atacs de JxCat replicant que no va dir en cap moment que els indults s'havien negociat amb el govern central.
En aquest sentit, ha recriminat al líder de Junts, Jordi Sànchez que els retrets siguin només públics i que no li hagi trucat per aclarir aquesta qüestió: "Jo no he rebut cap missatge del secretari general de Junts", ha apuntat.