Enlaces accesibilidad
Drogues

Alerta de Mossos: la marihuana s'expandeix a Catalunya

  • Els Mossos detecten una onada de ciutadans que entren al sector per culpa de la precarietat pandèmica
  • La policia va desmantellar a Catalunya gairebé dues plantacions de marihuana al dia durant el 2021

Per
El cultiu i tràfic de marihuana s'expandeix a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra fa una advertència que dona una passa més en tot el negoci il·legal de marihuana a Catalunya. La policia catalana adverteix que Catalunya és l'epicentre de la producció de marihuana a Europa i que aquesta xacra s'estén a l'economia formal i és la porta d'entrada a la delinqüència en un context de crisi econòmica i pobresa, ja que el 53% dels detinguts no tenien antecedents.

Així ho han alertat aquest dijous el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, i el cap de la Divisió de Recerca Criminal, Joan Carles Granja, que han mostrat la seva preocupació per l'expansió del cultiu i tràfic de marihuana a Catalunya.

Marihuana: un refugi per molts ciutadans sense recursos | Sergi Bassolas

El 2021, gairebé 2.000 persones detingudes

La xifra de detinguts totals per aquest delicte durant l'any passat puja fins a 1.998, 250 més que el 2020.

Durant el 2021, a Catalunya es va desmantellar, de mitjana, prop de dues plantacions de marihuana al dia, registrant 662 cultius decomissats en total. És gairebé el doble que l'any anterior, quan en van ser 393. A més, es van desarticular 35 xarxes i intervenir gairebé nou tones d'aquesta droga, una quantitat decomissada que baixa: de 10 tones a nou.

La crisi de la pandèmia, un factor de risc

A més de detectar cada vegada una major connivència de les xarxes dedicades al cultiu i tràfic de marihuana amb sectors de l'economia formal, els Mossos han alertat que aquesta activitat suposa l'entrada al món delinqüencial de persones sense antecedents a Espanya, en la seva majoria procedents d'altres països, però també espanyols en situació vulnerable en un context de crisi econòmica, precarietat laboral, cronificació de la pobresa i fatiga pandèmica.