Enlaces accesibilidad
Salut

Una anàlisi de saliva detecta el tipus de migranya i permetrà millorar tractament

  • La Vall d'Hebron aborda un estudi per conèixer el tipus d'aquests mal de caps i com es relaciona amb els símptomes
  • Les investigadores asseguren que permetrà tractaments més precisos d'aquestes migranyes

Per
Un estudi de saliva analitza una proteïna clau per millorar el tractament de la migranya

Una anàlisi de saliva permet determinar quin tipus de migranya pateix cada persona. Aquesta eina obre la porta a poder aplicar en el futur un tractament més personalitzat i més eficaç, segons un estudi de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

La migranya és una malaltia molt prevalent, que afecta més sovint a dones, per a la qual no existeixen biomarcadors que puguin ser utilitzats per al diagnòstic de la malaltia o per a la predicció de l'eficàcia del tractament. "Quan arribava a casa era ficar-me al llit perquè no podia més, és molt dur", explica Marta Pérez una pacient amb migranyes de la Vall d'Hebron.

Tot i això, durant un atac de migranya, s'alliberen diverses substàncies que es relacionen amb el dolor. Una d'elles és el pèptid relacionat amb el gen de la calcitonina (CGRP, per les seves sigles en anglès), un tipus de molècula que constitueix una diana terapèutica mitjançant fàrmacs que la bloquegen, però que no resulta efectiva en tots els casos. És el que han analitzat en un estudi a la Vall d'Hebron.

Un àmbit d'estudi més funcional

El grup de Cefalea i Dolor Neurològic del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha mesurat els nivells d'aquesta proteïna en saliva durant la migranya i ha observat que existeixen dos tipus d'atacs: aquells en els quals augmenta el pèptid relacionat amb el gen de la calcitonina i aquells en els quals no incrementa.

En l'estudi van participar 22 dones amb migranya esporàdica i 22 sense mal de cap, d'entre 18 i 65 anys, i de totes elles es va fer seguiment durant 30 dies durant els quals van patir 49 atacs. El primer dia, es prenia una mostra de sang i, durant la resta del mes, les participants havien d'agafar mostres de saliva cada matí i també cada vegada que sofrien un atac de migranya.

S’han analitzat en mostres de saliva, ja que la seva obtenció no és invasiva

Aquestes mostres recollides han demostrat ser efectives per a controlar l'evolució dels nivells de CGRP i té l'avantatge que és una prova menys invasiva que una analítica de sang. "S’han analitzat en mostres de saliva, ja que la seva obtenció no és invasiva i es pot aconseguir de forma repetida fàcilment. Permet, per tant, fer un monitoratge al llarg del temps, a diferència de, per exemple, una mostra de sang", explica la Dra. Patricia Pozo Rosich, cap de Secció del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Els resultats del treball, publicat en la revista Cephalalgia, malgrat haver-hi grans diferències entre persones, de mitjana, els nivells de la proteïna eren gairebé el doble en les persones amb migranya.

A més de les diferències entre persones, l'estudi es van analitzar els canvis en els nivells de CGRP en una mateixa persona durant un atac de migranya i es va comprovar que la quantitat de CGRP augmenta durant l'atac i torna a disminuir una vegada ha passat.

Un altre de les troballes és que els canvis en els nivells de CGRP durant la migranya no es veien clarament en tots els atacs: els investigadors van identificar que això succeïa en el 79,6% dels episodis, però, en canvi, un 20,4% no depenien de CGRP.

A més, en funció de si els atacs eren dependent o no de CGRP, acostumaven a aparèixer alguns símptomes associats determinats: més fotofòbia (sensibilitat a la llum) i fonofòbia (sensibilitat al soroll) en els dependents i més símptomes de mareig en els quals no ho eren.

Més a prop del tractament personalitzat de la migranya

Conèixer i poder descriure la migranya en aquest nivell, segons els investigadors pot ajudar a establir una classificació entre tipus de migranya i apropa cap a la medicina personalitzada.

Començar a descriure la migranya a nivell molecular i entendre les diferències entre individus

"Aquest estudi permet començar a descriure la migranya a nivell molecular i entendre les diferències entre individus, la qual cosa pot ajudar a establir una classificació basada en la biologia molecular i ens acosta cap a un futur de medicina de precisió", ha destacat la doctora Alicia Alpont, especialista del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora del VHIR.

La investigadora ha ressaltat que si s'entén com funciona l'organisme quan es pateix migranya, en el futur es podria "oferir un tractament personalitzat adequat en funció de les característiques de cada pacient".