La Generalitat arriba a un "preacord" amb l'Estat pel traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital
- El Govern lamenta els "avenços minsos i massa lents" de la Bilateral després de tancar acords "de poca entitat"
- Laura Vilagrà sobre la taula de diàleg: "Ens consta que en les pròximes setmanes pot haver-hi data"
- Isabel Rodríguez: "Hem aconseguit un avanç competencial que no s'havia produït des de fa més d'una dècada"
La segona Comissió Bilateral entre Estat i Generalitat en menys d’un any ha durat amb prou feines una hora. És el senyal més evident que no ha servit per assolir acords de gran envergadura, però s'espera que serveixi per encetar el camí de la recuperació d’un clima de cooperació institucional necessari per desbloquejar el diàleg entre Governs. Ara bé, les percepcions exposades en públic de cada una de les bandes no pot ser més diferent.
"Avenços massa lents" pel Govern
Dels resultats més palpables de la Bilateral, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, n'ha destacat que s'hagi arribat finalment a un "preacord" amb l'Estat perquè Catalunya gestioni l'Ingrés Mínim Vital (IMV), que és una prestació que ara està en mans del govern espanyol. "Reclamem anar més ràpid en els traspassos", ha dit. Els avenços en beques i assegurances escolars, el traspàs del canal Xerta-Sénia, l'estació del Turó de l'Home i de l'autovia B-23, a més de titularitats d'edificis, depuradores i finques, "no són suficients" segons fonts de Palau.
Vilagrà ha advertit que "la construcció de la confiança es construeix amb resultats", i ha lamentat que la reunió d'avui no hagi servit per arribar a "resultats més rellevants ni tangibles". I és que més enllà de l'IMV, que ha qualificat de "molt rellevant", han tornat a quedar aparcades reclamacions com el traspàs de les Rodalies, la Inspecció de Treball, el Salvament Marítim i la gestió dels MIR.
Encara més dur ha estat el vicepresident, Jordi Puigneró, que ha criticat la poca implicació de l'Estat i s'ha mostrat descontent: "Avenços minsos, de poca entitat i massa lents" ha declarat. Precisament, Puigneró ha comparat els progressos de les dues darreres Bilaterals amb "el funcionament de les Rodalies a Catalunya".
Les paraules més conciliadores han estat, això sí, en la polèmica sobre quan ha de ser la taula de diàleg. "Ens consta que en les pròximes setmanes pot haver-hi data", ha dit Vilagrà. Això resulta un petit canvi, ja que fins ara la Generalitat assegurava no tenir cap senyal del govern espanyol.
Jornada "històrica" per la Moncloa
Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial, ha mostrat una visió totalment oposada a la del govern català. "Hem aconseguit uns acords històrics, donat que hem ampliat el sostre competencial de Catalunya en tres matèries, cosa que feia deu anys que no ocorria", ha destacat Rodríguez, que ha defensat que el seu executiu té una "especial sensibilitat" amb Catalunya.
A més, ha destacat el traspàs de 30 quilòmetres del canal Xerta-Sénia, que permetrà arribar a 4.800 potencials regants, i qüestions "emocionals" com el traspàs de l'estació meteorològica del Turó de l'Home, un observatori que "avui el govern d'Espanya retorna als seus legítims propietaris, a la Generalitat, i als catalans perquè puguin fer un ús recreatiu".
Preguntada sobre el tema del moment, ha garantit també que tard o d'hora "hi haurà" taula de diàleg, però hi ha posat condicions: "Sense terminis, sense presses i sense pausa".
Respecte a la Conferència de Presidents del dia 24, Rodríguez ha destacat que "és molt important que Catalunya tingui veu als fòrums multilaterals". Ha recordat que el Govern ha participat en les tasques preparatòries de la Conferència de Presidents i també ho fa a les sectorials. "Jo encara confio que es pugui produir aquesta participació també del President, perquè crec que els catalans han de tenir veu on es parlarà de la gestió sanitària i dels fons europeus".
Nous temes de cara a l'agost
Per cert, que Vilagrà ha explicat que la delegació catalana han presentat altres qüestions que esperen poder treballar de cara a la pròxima reunió, prevista per l'agost. S'espera incorporar-hi qüestions com la convocatòria i selecció dels secretaris, secretàries, interventors i interventores dels municipis; la recuperació dels acords de la disposició addicional tercera; la possibilitat d'un conveni nou perquè el BOE es tradueixi al català; així com una regularització de la xarxa d'energètiques; parlar de la situació del català a Europa; i altres qüestions d'infraestructures i transports.
L'ordre del dia
- Les bequesLes beques
El primer d'aquests traspassos és el de la gestió de les beques per a estudiants, una reivindicació històrica del Govern. La Generalitat calcula que podria suposar una transferència anual per part de l'Estat de 120 milions d'euros. En la trobada d'aquest divendres també s'ha encarrilat l'acord per a transferir la gestió d'assegurances escolars i revisar les competències en la gestió dels jutjats.
- L'Ingrés Mínim VitalL'Ingrés Mínim Vital
Un altre dels preacords que s'ha aconseguit segellar és el traspàs de la competència de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), que el Govern vol assumir per a poder compatibilitzar-ho amb la prestació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i que s'acabarà de concretar en els treballs tècnics posteriors, encara que fonts de la Generalitat admeten que poden haver-hi dificultats per a dur-ho a terme. La Taula d'entitats del Tercer Sector Social estima que poc més de 65.000 persones reben aquesta prestació a Catalunya.
- Les infraestructuresLes infraestructures
A més, els dos governs han tancat diverses transferències patrimonials d'infraestructures com l'Observatori del Turó de l'Home, ara mateix en desús, però que l'Estat es va apropiar durant el franquisme. També s'ha donat el vistiplau per la concessió de l'autovia B-23 ( la B-30 queda pendent de serrells), el Canal Xerta-Sénia, dues finques rústiques i les depuradores d'Alguaire, Horta de Sant Joan, Sant Jaume d'Enveja, Alcoletge i del Baix Llobregat.
- TourespañaTourespaña
El Govern Central també ha acordat la participació de la Generalitat en Turespaña, l'organisme nacional de Turisme encarregat de la promoció en el món d'Espanya com a destinació turística, dependent del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.
- Temes pendentsTemes pendents
Una de les qüestions, llargament reclamada, que ha quedat finalment fora de l'ordre del dia és la cessió del MIR. El Govern ja va intentar posar-la sobre la taula a la reunió d'agost sense èxit. Tampoc s'ha aconseguit abordar com pretenia la part catalana el Salvament Marítim o la Inspecció Laboral.
Dels temes pendents que més cou destaca el traspàs de Rodalies, si bé s'ha acordat tractar-ho en la comissió específica d'infraestructures i tots dos governs s'ha donat marge per a obtenir un acord marc i polític abans d'aquest estiu. La intenció del Govern també era obrir altres punts com la reclamació dels accessos a l'AP-2 des del Segrià i les Garrigues i es volia abordar el traspàs de la convocatòria de places de secretaris municipals, que encara és competència de l'Estat.
La taula, "abans de Setmana Santa"
Més enllà de les matèries abordades i de les posades en escena de cada part, en l'ambient de la Comissió Bilateral ha sobrevolat en tot moment la situació de “bloqueig” de la taula de diàleg expressada aquesta mateixa setmana pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el discurs del MNAC. Aquest divendres, la líder dels Comuns, Jéssica Albiach, donava per fet en declaracions al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 afegia que "serà abans de Setmana Santa".
Ara bé, de moment la Moncloa no dona el seu braç a tòrcer i Isabel Rodríguez, ha tornat evitat confirmar cap data, advertint que "no és el lloc per fer-ho". La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha insistit en la necessitat de convocar la taula de diàleg "immediatament" i ha reconegut que el març encara pot ser una data vàlida. Mentrestant, des de l’executiu central confien que la reunió serveixi per accelerar el pols de la cooperació i les relacions institucionals amb Catalunya.