Enlaces accesibilidad
Assajos clínics amb animals

S'ha de prohibir l'experimentació amb animals?

  • El Xavier Pérez Esquerdo porta la seva gata Dolça a participar en el debat
  • L'Ana Boadas entra amb les càmeres a un estabulari per veure com viuen els animals de laboratori
  • Dona el seu testimoni Cristina Espinach, impulsora de la campanya per salvar la vida de trenta-dos Beagles

Per
Obrim fil - Experimentació animal, necessitat o crueltat?

S’han d’utilitzar animals en la investigació científica? És ètic sacrificar-ne per trobar nous medicaments? I la relació que tenim amb els animals de companyia, els estem humanitzant en excés? El Xavier Sardà i l’Ana Boadas conviden el Xavier Pérez Esquerdo, la Sílvia Tarragona, el Josep Corbella, el Daniel Arbós, la Sílvia Barquero o la Samanta Villar per parlar-ne.

Els estabularis, les dependències dels laboratoris destinades als animals que es fan servir per a l'experimentació, solen ser llocs de difícil accés. Les empreses i institucions que fan servir animals per assajos científics i clínics no s'inclinen massa per ensenyar les condicions de vida allà dins. L'Ana Boadas i el seu equip han aconseguit que el Parc Científic de Barcelona els doni permís per entrar amb les càmeres i que els espectadors de l'Obrim fil puguin veure el laboratori de proves amb animals per dins.

Obrim fil - Com viuen els animals de laboratori?

La Maria Àngells Merolla s'ha fet viral a les xarxes socials per tenir a casa disset alpaques, uns animals que tenen el seu àmbit natural a les muntanyes dels Andes sud-americans. Però és que, a més, la Maria Àngels és tan amant de les bèsties que també cuida una trentena de gats i una desena de gossos. A l'Obrim fil sobre la relació que ens uneix amb les mascotes explica com s'ho fa per mantenir una quantitat tan gran de bèsties a casa seva, encara que visqui en una casa de masia a la muntanya, a prop de Cercs.

Obrim fil - Com és conviure amb disset alpaques?

És encara necessària l'experimentació amb éssers vius? El sacrifici d'animals en laboratoris per aconseguir medicaments que curin les persones, es podria evitar? Tenim la tecnologia suficient per substituir la mort d'éssers vius per tecnologia de simulació computacional? El divulgador científic i biòleg Daniel Arbós detalla en quins camps d'investigació encara no és possible, mentre l'activista en favor dels drets dels animals, Silvia Barquero, explica els motius pels quals pensa que al segle XXI fer assajos amb animals a no seria necessari.

El programa també compta amb el testimoni de la Cristina Espinach, que va començar una campanya popular de signatures per salvar trenta-dos Beagles destinats al sacrifici en l'experimentació científica. Ha recollit més d'un milió i mig de firmes destinades a evitar que es fessin servir els gossos per assajos clínics i així salvar-los la vida. Una de les seves grans sorpreses va ser veure l'èxit tan massiu de la seva iniciativa

Obrim fil - 1,5 milions de signatures per salvar els Beagles

Un dels instants més divertits del programa és el moment en què el Xavier Pérez Esquerdo decideix ensenyar els espectadors del programa com es pot fer servir cosmètics aconseguits sense experimentació amb animals. I ho fa de la manera més teatral possible, davant l'estupefacció del Xavier Sardà en veure el peu nu del seu colaborador sobre la taula.