Enlaces accesibilidad
Policia

Denuncien descontrol i poca transparència als Mossos

  • Irídia presenta un informe molt crític davant la comissió parlamentària que estudia un canvi de model policial
  • L'entitat assegura que de manera "freqüent" s'incompleix el reglament i els mecanismes de control presenten "mancances"
  • El conseller d'Interior defensa un canvi de model també als Bombers per ser més "eficaços"

Per
Irídia demana un mecanisme independent de control dels Mossos

Irídia denuncia que des de l'any 2016 ha detectat molts casos de mala praxi i incompliments constants del reglament per part dels efectius d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra. Representants de l'entitat han comparegut aquest divendres davant la comissió parlamentària que estudia la reforma del model policial, i han presentat un informe que assenyala com a exemples més d'una trentena de casos de cops de porra al cap, la utilització de projectils de foam de forma perillosa i amb el resultat de ferits greus, casos de racisme o l'ús desmesurat de la força contra periodistes. De la mateixa manera, critiquen que els mecanismes de control intern no funcionen.

Irídia ha reclamat al Parlament que s'acordi la creació d'un mecanisme independent de control. L'entitat reitera la crida a que es prohibeixin els projectils de 'foam' argumentant que en els últims anys quatre persones han patit lesions molt greus relacionades directament amb aquest tipus d'intervenció policial.

El conseller Elena defensa un canvi de model als Bombers

Mentre Irídia presentava el seu informe al Parlament, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, era a l'Empordà on ha ratificat que el parc de Bombers de la Jonquera serà de voluntaris i no tornarà a tenir efectius professionals. Elena ho ha explicat en una reunió amb els alcaldes dels pobles a qui dona servei el parc i ha defensat que aquesta "és la millor fórmula".

Elena defensa un model de Bombers sense professionals

Segons el coseller, en total hi haurà 22 efectius, set dels quals ja estan en servei i els quinze restants s'estan formant ara mateix. El parc està situat a tocar d'on s'estan fent les obres per la nova comissaria de Mossos de la Jonquera, que costarà uns 3 milions d'euros, i que el conseller ha aprofitat per visitar. Elena ha avançat que espera que estigui llesta d'aquí a 18 mesos i creu que és molt necessària per la zona: "es tracta d'una comissaria estratègica per al territori, perquè servirà a la comarca i alhora alliberarà la de Figueres. Això suposa més presència i més proximitat", ha assenyalat el conseller.