Enlaces accesibilidad
Fabià Puigserver

El Lliure recupera 'Terra Baixa' amb la versió de Roger Bernat

  • La companyia del Teatre Lliure va representar 'Terra baixa' dirigida per Fabià Puigserver en el 1990
  • Aquest divendres 18 de febrer, Roger Bernat torna al mateix muntatge per homenatjar a Puigserver
  • La particularitat i dificultat d'aquesta versió és que els actors no assagen

Per
Arxiu TVE Catalunya - Teatre lliure - Terra baixa , 1ª part

La companyia del Teatre Lliure va representar 'Terra baixa' dirigida per Fabià Puigserver, fundador del teatre, entre el 23 de novembre i el 30 de desembre del 1990. Més de 30 anys després, Roger Bernat torna al mateix muntatge per homenatjar a Puigserver.

Aquest divendres 18 de febrer s'estrena aquesta versió amb una particularitat: a cada funció es convida a sis intèrprets diferents perquè reconstrueixin la peça sense haver passat pel procés d'assajos i es basen en la interpretació dels actors dels 90.

El Teatre Lliure estrena la versió de Terra Baixa de Roger Bernat | Agnès Batlle

Tot i haver-se estrenat al segle XIX, és un dels textos més icònics del segle 20. Entre els actors que hi participen a la versió destaquen Chantal Aimée, Nao Albet, Marcel Borràs, Aina Clotet, Carlos Cuevas, Bruna Cusí, Iván Morales, Oriol Pla. L'espectacle 'Terra baixa' es podrà veure al Liure de Gràcia del 18 de febrer al 6 de març.

Els actors no assajaran

Joan Solé, responsable de so i actor, ha remarcat que la dificultat és que els actors no assagen. "A cada funció hi ha un repartiment diferent i hi ha una dificultat actoral i és que llancem els actors a que no tinguin assajos ni temps per donar la seva opinió sobre com s'ha de reproduir", ha declarat. En la interpretació de l'any 90, l'obra estava protagonitzada per Lluís Homar, Emma Vilarasau o Mercè Aránega i ara són 78 intèrprets, sis de diferents per cada representació.

Solé ha concretat que als actors els hi llancen l'àudio per un auricular del vídeo de 1990. Han dividit l'àudio i cada actor escolta el seu personatge i a vegades hi ha el suport d'un vídeo que només veuen els actors per la gesticulació. Dins les veus dels auriculars, hi ha la veu metàl·lica que indica moviments i gestos i per altra banda hi ha la veu original del vídeo del 90.

Bernat ha apuntat que el dia abans de l'actuació diran quin és el repartiment. Ha assegurat que faran un "'Terra baixa' zombi perquè els actors deixen de tenir ànima i parlen en veu d'algú altra".

Intèrprets de l'obra

Entre els actors: Chantal Aimée, Marta Aguilar, Nao Albet, Alba Aloy, Mercè Arànega, Hodei Arrastoa, Enric Auquer, Quim Àvila, Guillem Balart, Susanna Barranco, Javier Beltrán, Dolo Beltrán, Ivan Benet, Clàudia Benito, Paula Blanco, Marcel Borràs, Alba Brunet, Marc Cartanyà, Aina Clotet, Fran Cuellar, Carlos Cuevas, Bruna Cusí, Biel Duran, Tilda Espluga, Xantal Gabarró, Francesc Garrido, Berta Graells, Paula Jornet, Marc Joy, Núria Lloansi, Mireia Lorente-Picó, Toni Mas, Bàrbara Mestanza, Iván Morales, Tamara Ndong, Eva Ortega, Anna Pérez Moya, Oriol Pla, Alba Pujol, Alba Ribas, Santi Ricart, Xavier Ripoll, Maria Antònia Salas, David Selvas, Yolanda Sey, Martina Vilarasau, Pau Vinyals i Jaume Viñas.

Sinopsis

El protagonista, el Manelic, un home senzill i primitiu, és cridat per casar-se amb la Marta, una noia de la terra baixa que havia estat obligada a mantenir relacions íntimes amb el seu amo, el Sebastià, el qual pretén continuar-les més enllà del que per a ell és un matrimoni de conveniència. La Marta troba en l’amor del Manelic la força per esdevenir lliure i trencar la dependència del Sebastià. "Aquest enfrontament de la dona amb l’autoritat de l’amo, en un món que encara es regeix per les relacions de poder, desencadena un drama", destaca el Lliure.

En el rerefons de l’obra es percep l’ambient de la societat rural a la Catalunya de l’època, on els camperols havien de suportar una feixuga dependència dels amos de les terres. Contra aquesta situació, Guimerà crea el mite de la Terra Alta, un món incontaminat, on no existeix el mal i d’on surt l’heroi que s’oposa a la corrupció de la terra baixa i venç el mal.

Bernat creu que 'Terra baixa' és un dels textos més importants del segle XX, tot i que es va estrenar al XIX. A 'Terra baixa', ha apuntat, "s'explica el capital polític dels imbècils. Des del moment que entenem que vivim en una societat democràtica, amb una part de la població que no pot accedir a la formació, hi ha uns interessos polítics que fan que es comenci a negociar amb els imbècils". En aquest sentit, ha assenyalat Manelic és "un dels primers imbècils del segle XX".