Enlaces accesibilidad
Judici

El pare de l'acusada de llençar el seu nadó a Tarragona nega els abusos i afirma que té la consciència tranquil·la

  • Ambdues processades neguen l'homicidi amb l'argument que la criatura seguia viva quan la van deixar en un contenidor
  • La noia i la mare, de 20 i 42 anys, s'enfronten a una pena de presó permanent revisable
  • El Ministeri Públic remarca que totes dues es trobaven en plenes facultats mentals a l'hora de cometre els fets

Per
Judici contra dues dones acusades de llençar un nadó al contenidor

El pare de Sara Z., la noia acusada d'abandonar un nounat en un contenidor a Tarragona, i marit de l'altra acusada, María Celeste E., nega les acusacions d'abusos i maltractaments que les processades van fer en la primera sessió del judici, que se celebra a l'Audiència de Tarragona.

El progenitor, que s'ha negat a declarar com a testimoni en la vista oral, ha assegurat als mitjans que aquestes acusacions l'han agafat per sorpresa, nega els fets i diu que està en estat "de xoc". L'home ho atribueix a una estratègia de les defenses per exculpar les dues acusades. En el judici han declarat professores de Sara Z., que va explicar a companyes de classe, mesos després dels fets, que ella i la mare s'havien "desfet" de la nena.

La jove va relatar que el seu pare va abusar d'ella sexualment, dels 14 als 18 anys, just l'edat en què va quedar embarassada, quan vivien al Marroc. Després es van instal·lar al barri de Torreforta, on assegura que va ocultar a tothom l'embaràs per por a un pare que la maltractava i abusava d'ella.

Neguen l'homicidi

La noia, de 20 anys d'edat, ha declarat, entre plors, en el judici amb jurat popular que s'ha iniciat aquest dilluns a l'Audiència de Tarragona, enmig d'una gran expectació mediàtica. Ambdues processades neguen l'homicidi, amb l'argument que la criatura, nascuda la matinada del 24 de març de 2020, seguia viva, i només la mare admet haver-la deixat en una capsa damunt -no dins- del contenidor.

Presó permanent revisable

Els fets es remunten entre març i abril de 2020. Les dues acusades, veïnes del barri de Torreforta, es troben en situació de presó provisional des del 10 d'abril del 2021 i s'enfronten a una pena de presó permanent revisable, amb accessòria d'inhabilitació absoluta. La fiscalia considera que els fets constitueixen un delicte d'assassinat de persona menor de 16 anys, amb l'agreujant de traïdoria, a més de parentiu. El cadàver de la nena encara no ha estat localitzat.

Abandonada a un contenidor

La jove es va quedar embarassada a mitjans del 2019. El naixement de la criatura, de pare desconegut, es va produir en una habitació del domicili familiar en una data no determinada, entre el 3 de març i el mes d'abril de 2020.

L'escrit d'acusació recull que la noia, just després de donar a llum a la nena, va tapar la boca i el nas de la petita amb intenció de causar-li la mort, aconseguint que deixés de plorar, però sense arribar a posar fi a la seva vida".

Després, "va amagar el bebè dins d'un armari de l'habitatge" fins a l'endemà.

El dia següent l'àvia del nadó va agafar-lo, quan encara era viu, va sortir al carrer i "amb ànim de causar-li la mort o sabent que amb la seva actuació li causaria, donat l'estat en què es trobava el bebè, després d'hores sense rebre aliment, el va llençar en un contenidor de la brossa", exposa l'escrit. "D'aquesta manera, les dues acusades van aconseguir acabar amb la vida de la recent nascuda", sosté el fiscal.

El Ministeri Públic també remarca que totes dues dones es trobaven en plenes facultats mentals a l'hora de cometre aquests fets i relata els intents per avortar per part de la jove embarassada, que aleshores tenia 18 anys, anava a classes a un centre de formació d'adults i depenia econòmicament dels seus pares. Però no va poder interrompre l'embaràs perquè ja es trobava en un estat molt avançat.

Una gestació en secret

El familiar més directe del nadó és l'avi, al qual les acusades li van ocultar l'embaràs per "temor". "Conscients que la interrupció legal de l'embaràs no semblava factible, van decidir continuar amb la gestació en secret, sense portar cap seguiment mèdic ni comunicar-lo a serveis socials, i que un cop nasqués el bebè, el matarien i es desfarien del cadàver".

L'avi -marit i pare de les acusades- no reclama per aquests fets. D'altra banda, però, el Ministeri Fiscal imposa a les acusades una indemnització de 7.000 euros per als oncles -germans de la mare de la petita i fills de l'àvia-, tots menors d'edat i sota la tutela de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia) de la Generalitat.