Enlaces accesibilidad
Conferència Episcopal

L'auditoria sobre els abusos sexuals serà "transparent" i arribarà fins "al fons" dels casos

Per
La Conferència Episcopal afirma que l'auditoria externa serà "independent i transparent"

L'auditoria sobre els abusos sexuals a l'Església serà totalment "transparent i independent" i arribarà fins "al fons" dels casos, han afirmat la Conferència Episcopal Espanyola i el despatx d'advocats Cremades-Calvo Sotelo. La CEE ha encarregat una auditoria independent sobre les denúncies d'abusos sexuals en el si de l'Església catòlica, que no vol "substituir" la feina de les autoritats sinó "complementar-la" i "col·laborar-hi".

Hi reballaran d'una vintena de membres del despatx. El seu president, Javier Cremades, s'ha compromès a informar periòdicament a la societat, a les víctimes i a les autoritats. El president de la CEE i cardenal de Barcelona, Joan Josep Omella, ha assegurat que l'auditoria vol ajudar les víctimes. Algunes d'elles, però, dubten de la seva "transparència i independència" i aposten per la comissió d'investigació encapçalada pel Defensor del Poble.

Durarà un any i tindrà un model "híbrid"

Cremades ha admès que ell és membre de l'Opus Dei i per això mateix creu que l'Església "ha d'anar fins al fons, investigar, demanar perdó i rectificar el que sigui necessari". En aquest sentit, també ha reconegut que és un dels casos més complexos que ha portat mai, tot i que el despatx ha defensat causes amb multitud d'afectats. Omella ha signat aquest dimarts l'encàrrec de l'auditoria, que tindrà un període estimat de 12 mesos.

Cremades ha explicat que han estudiat altres models d'investigació d'abusos similars a altres països. Ha dit que faran servir un model "híbrid", basat sobretot en l'experiència d'Alemanya i França, però aprofitant també la feina feta fins ara per una quarantena de diòcesis que ja havien començat a investigar alguns casos. Ha demanat a víctimes, associacions, mitjans de comunicació, societat en general i autoritats com la fiscalia i el Defensor del Poble que els facin arribar tots els casos possibles.

S'indemnitzarà les víctimes

El president del despatx d'advocats ha afirmat que s'ha obert una bústia de correu electrònic per rebre informació sobre els casos i també que l'equip d'advocats s'anirà ampliant amb altres perfils professionals com psicòlegs o membres de la cultura. A més, ha donat per fet que hi haurà indemnitzacions per a les víctimes. "Algú pot pensar que no hi haurà reparació del dany?", s'ha preguntat.

En aquest sentit, Omella ha garantit la plena col·laboració de les diòcesis i congregacions religioses amb el despatx d'advocats, i Cremades també ha garantit la col·laboració seva amb la feina que fan els poders públics. "No venim a suplir ni a ser alternativa dels poders públics, sinó a complementar, a ajudar-los a fer millor la seva funció", ha assegurat Cremades.

Omella ha tornat a demanar perdó públicament a les víctimes pel mal causat, però també s'ha mostrat preocupat pels abusos en altres institucions. El cardenal i arquebisbe de Barcelona ha dit que l'auditoria tindrà "tota l'amplitud necessària" i s'exigiran els "màxims nivells de responsabilitat" per impedir que es puguin repetir fets similars.

Preguntat pel motiu d'iniciar l'auditoria ara, Omella ha admès que als bisbes espanyols els ha costat prendre la decisió després de llargues reflexions, però ha demanat no mirar al passat sinó tenir en compte l'actitud amb la qual es posa en marxa l'auditoria i s'encara el futur.

Proposta per deixar la comissió d'abusos en mans del Defensor del Poble

Algunes víctimes han apostat per la comissió d'investigació encapçalada pel Defensor del Poble. El PSOE i el PNB han registrat conjuntament una proposició no de llei per a la creació d'una comissió d'experts independents que estudiï els casos d'abusos. La comissió quedaria en mans del Defensor del Poble, i només remetria al Congrés les seves conclusions.

La iniciativa es debatrà al ple de la setmana que ve al Congrés dels Diputats, i de moment no inclou la signatura d'ERC, Podem i Bildu, que en van registrar una altra perquè aquesta comissió es constitueixi i funcioni al Congrés, de manera que passin per la cambra baixa experts, víctimes i responsables de l'Església.

El jutge arxiva el cas d'Alejandro Palomas

Alejandro Palomas, exalumne de La Salle de Premià de Mar, va denunciar que havia patit abusos sexuals per part d'un professor a mitjans dels anys 70. Ara, el jutge de Mataró que investigava el cas l'ha arxivat.

El jutge arxiva el cas dels abusos sexuals denunciats per Alejandro Palomas | Sergi Bassolas

La decisió està fonamentada en un informe que ha emès la fiscalia d'àrea de Mataró, que considera que, d'acord amb el Codi Penal de 1973, els fets anteriors a 1980 s'han de considerar prescrits.

Palomas va denunciar els fets el mes de gener i a partir del seu cas també han aparegut testimonis d'altres exalumnes del germà Jesús Linares, tant a Premià de Mar com a la Salle de Montcada i Reixac, on també va exercir.