Enlaces accesibilidad
35 euros més

El Govern aprova la pujada del Salari Mínim Interprofessional

  • Això suposa 35 euros més al mes, que situen l'SMI en 1.000 euros
  • El president de Foment del Treball: "És una bona notícia pels treballadors, però no sé si és una bona notícia pels empresaris"
  • La responsable d'Inserció Laboral en Cáritas reconeix que l'augment "pot suposar molt" però lamenta que no s'aplica a tothom

Per
El Consell de Ministres dona llum verda a l'augment de l'SMI a 1000 euros

El Consell de Ministres ha aprovat la pujada del salari mínim interprofessional. Això suposa 35 euros més al mes, que situen l'SMI en 1.000 euros. Aquest augment és fruit de l'acord entre la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, respectivament, el 9 de febrer passat.

El Consell de Ministres aprova la pujada de l'SMI | Lorena Hens

L'acord signat entre el Govern i els sindicats fixa l'SMI en 1.000 euros bruts al mes en 14 pagues des del 1r de gener, cosa que equival a 33,33 euros bruts al dia amb caràcter general. Les patronals CEOE i Cepime no van donar suport a aquest increment, com ja varen fer a l'anterior augment de l'SMI des dels 950 a 965 euros.

La jornada legal quedarà fixada en 47,36 euros en el cas dels treballadors eventuals i temporers els serveis dels quals a una mateixa empresa no excedeixin dels 120 dies. Per als treballadors de la llar, l'hora treballada es pagarà a 7,82 euros bruts. Aquests nous muntants representen un increment del 3,63% respecte a les quanties del 2021.

Sánchez Libre: "No és el moment d'apujar-lo"

El president de Foment del Treball, en una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, ha lamentat que no s'hagi tingut en compte l'opinió dels empresaris, que defensen que no era moment d'apujar l'SMI. "És una bona notícia pels treballadors, però no sé si és una bona notícia pels empresaris", ha afirmat, perquè el sector serveis o l'agrari "no estan en condicions" d'assumir-ho.

Sánchez Libre ha insistit que és un debat "perdut" perquè és "difícil" donar a entendre que els empresaris estan en desacord en pujar l'SMI en 35 € al mes. "És fotut personalment defensar una cosa que és indefensable", ha dit. Amb tot, ha defensat que hi ha "altres maneres" que els treballadors no perdin pes adquisitiu, com actuar sobre la inflació subjacent.

D'altra banda, ha acusat l'administració de "no fer els deures" i de no haver actualitzat els contractes amb empreses calculats amb l'SMI anterior, en el cas de la pujada del 2021.

La pujada del SMI "no s'aplica a tothom"

Desirée Garcia, responsable de Formació i Inserció Laboral en Cáritas Barcelona, ha reconegut en una entrevista al Cafè d'Idees que l'augment de l'SMI "pot suposar molt" però ha lamentat que no s'aplica a tothom. En els casos de contractes setmanals, la responsable defensa que la pujada del salari mínim no té impacte. "És cert que aquests augments són importants, però si tens un contracte d'una setmana o tres dies, quin és l'impacte?".

Desirée reconeix que tenim un "mercat precari" i que no és una mesura que tingui un impacte "tan gran" ni sobre l'empresariat ni sobre totes les persones.