Enlaces accesibilidad
Consell de Ministres

Un mes de pròrroga dels ERTO per covid

Per
La ministra de Treball, Yolanda Díaz i el ministre de Seguretat Social, José Luís Escriva amb els representants de patronal i sindicats
La ministra de Treball, Yolanda Díaz i el ministre de Seguretat Social, José Luís Escriva amb els representants de patronal i sindicats

El Consell de Ministres dona llum verda aquest dimarts a la pròrroga dels expedients temporals d'ocupació (ERTO) per covid fins al 31 de març. Durant aquest període s’haurà de transitar cap al nou model d’ERTO establert per la reforma laboral de causes econòmiques o força major.

La mesura, acordada pel Govern amb els agents socials, afecta especialment al sector de les agències de viatges que encara té gairebé el 30% dels treballadors en ERTO.

Rebaixa de les exoneracions

Encara que les condicions de protecció als treballadors es mantenen sense canvis, les exoneracions de quotes de les empreses a la Seguretat Social es redueixen. Les empreses de més de deu treballadors tindran un 60% d'exoneració si imparteixen formació als treballadors en ERTO, enfront del 80% actual. En cas de no donar formació, l'exempció serà del 20% (ara és del 40%).

Per a les empreses de fins a deu empleats, l'exempció serà del 60% si fan accions formatives i del 30% si no ho fan, la qual cosa suposa vint punts menys que en la regulació actual. L'exoneració per als ERTO de força major serà del 90%.

Queden 104.000 treballadors en ERTO

Actualment, la xifra de treballadors en ERTO a tot l’Estat se situa en 104.363. D’aquests, pràcticament una quarta part, 26.312, són a Catalunya. La majoria es concentren en sectors com les agències de viatges, transport aeri i serveis d'allotjament (8% dels afiliats); jocs d'atzar i cases d'apostes (6%); arts gràfiques (4%); activitats artístiques (3%), i hoteleria (2%).

Precisament, el Govern espanyol activa aquest dimarts el nou mecanisme Red destinat al sector de les agències de viatge, que es podran acollir, a proteccions noves sorgides de l’acord de la reforma laboral.

El president d’ACAVE, Martí Serrate, ha celebrat precisament que a banda de prorrogar els ERTO, s’hagi optat per una fórmula sectorial tal com va anunciar al Cafè d’Idees el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivà. Serrate ha recordat que pràcticament un de cada tres treballadors de les Agències de Viatges encara estan sense treballar.