Enlaces accesibilidad
Emergència habitacional

El Parlament aprova la nova llei antidesnonaments 

  • La mesura servirà per respondre al veto del TC que va tombar el primer decret per un defecte de forma
  • S'ha aprovat amb els vots a favor d'ERC, Junts, PSC, En Comú Podem i la CUP
  • Quins canvis comporta la nova llei a l'emergència d'habitatge?

Per
El Parlament aprova la nova llei antidesnonaments 

El Parlament ha aprovat la nova llei antidesnonaments per afrontar l'emergència d'habitatge. Els grups de PSC-Units, ERC, Junts, CUP i comuns han votat a favor de la norma, que ha rebut els 11 vots en contra de Vox. Cs i PPC no han votat. Després de tirar endavant el dictamen en la comissió de Drets Socials fa dies, la proposició de llei ha arribat avui al ple, després que la Mesa rebutgés al migdia les reconsideracions de Cs i PPC.

L'aprovació de la nova llei, Stop desnonaments, servirà per respondre al veto del Tribunal Constitucional, que va tombar el primer decret per un defecte de forma.

Debat parlamentari

Catalunya ja va ser pionera el 2007 amb la llei d'Habitatge, ha apuntat la diputada Eva Candela (PSC-Units). Durant el debat parlamentari, el diputat d'ERC Pau Morales, ponent redactor de la llei, ha demanat "celeritat" al Govern per desplegar la norma i ha demanat "respecte" pel contingut de la nova llei.

La diputada María Elisa García (Vox), però, ha assegurat que la llei xoca amb diversos articles de la Constitució. En aquesta línia, el portaveu de CS, Nacho Martín Blanco, ha alertat que alguns punts de la norma poden ser anticonstitucionals i ha denunciat una "nova martingala" després que la Mesa hagi rebutjat la petició de dictamen davant el Consell de Garanties Estatutàries.

Exigències de la PAH

Representants de la PAH han exigit que se signin els 4.000 lloguers socials que l'Agència de l'Habitatge tenen detectats. Així mateix, han informat que el 9 de març es reuniran amb el president del Govern, Pere Aragonès, per donar-li un pla executiu que serveixi per "exprimir la norma" i signar el "màxim" de lloguers socials.

Què diu la nova llei?

La nova llei porta alguns canvis per evitar l'expulsió de les seves cases de les famílies més vulnerables.

  • Obligació d'oferir un lloguer social amb la fi del contracte: abans d'interposar una demanda judicial per un deute hipotecari o demandes de desnonament, els propietaris estaran obligats a fer una proposta de lloguer social.
  • Renovacó obligatòria dels lloguers socials: la llei fixa que els contractes de lloguer social s’han de renovar obligatòriament si els ocupants encara es troben dins els paràmetres legals d’exclusió residencial un cop finalitzada la seva durada màxima a l'habitatge.
  • Facilitar la tramitació de les sol·licituds: abanda d’ampliar la durada mínima dels contractes de lloguer social, la proposició de llei inclou nous elements orientats a garantir l’accés de les persones beneficiades, facilitant la gestió i la tramitació de les sol·licituds.
  • Set anys de cessió d'habitatges buits: la nova llei amplia a set anys la cessió obligatòria d’habitatges buits dels bancs i els fons voltor. Això permet mobilitzar pisos buits provinents de desnonaments durant més temps.
  • Canvia el concepte de "gran tenidor": la llei passa a considerar grans tenidors d’habitatge les persones jurídiques que en tenen la titularitat de més de deu,  a diferència dels més de quinze establerts fins ara.
  • Control d'ofertes i registre de grans tenidors: els ajuntaments i la Generalitat hauran de tenir un control de les ofertes de lloguer social que els grans tenidors han de fer. I hauran de tenir obligatòriament un registre dels grans tenidors que permetrà sancionar-los en cas que no compleixin les obligacions.