Enlaces accesibilidad
Parlament

Pere Aragonès justifica l'absència a la Confèrencia de Presidents

  • El president de la Generalitat defensa davant l’oposició que “no és una eina útil”
  • Aragonès justifica la presència al sopar inaugural del MWC amb el rei Felip VI
  • JxCat i la CUP retreuen “les engrunes” de la Comissió Bilateral

Per
L'oposició retreu a Aragonès que no vagi a la Conferència de Presidents

L’absència a la XXVI Conferència de Presidents autonòmics de La Palma que s’enceta aquest dijous s’ha convertit en focus central dels atacs de l’oposició a Pere Aragonès.

L'oposició ataca Aragonès per no ser a La Palma | Laura Herrero

PP, Ciutadans i el PSC li han retret a la sessió de control del Parlament que “deixi la cadira buida” i “no defensi els interessos de Catalunya”, segons les paraules del líder socialista Salvador Illa.

El president de la Generalitat ha assegurat que “no és una eina útil” perquè a l’ordre del dia “no hi ha punts d’acord que permetin defensar la veu de la ciutadania catalana”. En aquest sentit, ha recriminat que només es donin “cinc minuts sense dret a rèplica” i, per tant, no serveix “per defensar els interessos dels ciutadans”.

MWC al costat del Rei

En canvi, Aragonès sí ha defensat la seva assistència al sopar inaugural del Mobile World Congress a Barcelona de diumenge on coincidirà amb el rei Felip VI. Dolors Sabater (CUP) li ha retret que no vagi a la Conferència de Presidents, però sí que accepti "sopar amb el representant de la monarquia corrupta", el president català ha respost: "No deixaré que un monarca que no ha triat ningú em desplaci en l'exercici de les meves funcions de representació del país".

En l'edició de l'any passat, si bé el president es va absentar de la rebuda oficial a Felip VI, sí que va coincidir amb el monarca en aquest sopar institucional i, l'endemà, tots dos van inaugurar el Mobile World Congress al costat del president del Govern, Pedro Sánchez, sense recórrer la fira ni visitar el pavelló d'Espanya, però sí que van assistir junts a una reunió amb empresaris i es van fer una foto de grup.

L’”engany” de la Bilateral

L’altre focus de discrepància dins les files independentistes han estat els resultats de la Comissió Bilateral de divendres. Tant JxCat com la CUP han coincidit desqualificar els resultats d'aquesta.

Pel president de JxCat en el Parlament, Albert Batet, els "acords històrics" que va anunciar el Govern central després de la reunió de la comissió bilateral del passat divendres són "un autèntic engany a tots els catalans", perquè algun dels traspassos, com el de l'observatori meteorològic del Turó de l'Home, ja es va anunciar en temps del president Montilla.

"Ara mateix no estem en un procés de negociació, estem en un procés de negació. PSOE i Podemos ens neguen la voluntat de ser com a nació", ha denunciat Batet, que ha instat l'independentisme a aprofitar la "feblesa parlamentària" de Sánchez.

Repartiment d’engrunes

Per part seva, la cupaire Dolors Sabater ha afirmat que en la Comissió Bilateral només "es reparteixen engrunes autonòmiques", mentre que la taula de diàleg projecta una "imatge de normalitat en les relacions entre Catalunya i Espanya" malgrat que la "repressió" contra l'independentisme "no es deté".

Aragonès ha reconegut que la comissió bilateral del divendres va donar uns resultats "mínims" i "insuficients", que "en cap cas es poden qualificar d'històrics". Davant l'apel·lació de Batet a reconstruir la unitat independentista, Aragonès s'ha compromès a "treballar per la unitat d'acció del conjunt de forces que podem coincidir en aquests amplis consensos".