Enlaces accesibilidad
Balanç 2021

El 22@ supera la covid amb un rècord de 1.000 milions d'euros d'inversió

  • El districte innovador assoleix nivells de demanda prepandèmia amb contractacions de 125.000 metres quadrats
  • S'han registrat dues operacions de prelloguer de més de 20.000 metres quadrats, protagonitzades per Glovo i Webhelp
  • El president de la comissió d'Urbanisme assegura que fins a l'any que ve no es veurà "l'impacte real" del teletreball

Per
Ha tancat el 2021 amb xifres d'inversió rècord de 1.048 milions d'euros
Ha tancat el 2021 amb xifres d'inversió rècord de 1.048 milions d'euros

El 22@ s'ha recuperat de la crisi de la covid durant el 2021, que s'ha tancat amb xifres d'inversió rècord de 1.048 milions d'euros. El districte innovador barceloní ha tornat a la normalitat i ha recuperat la demanda prepandèmia amb contractacions de 125.000 metres quadrats d'oficines, un 184% més que el 2020, segons un estudi elaborat per la firma Cushman & Wakefield.

Durant l'any, s'han registrat dues operacions de prelloguer de més de 20.000 metres quadrats, protagonitzades per Glovo i Webhelp. L'associació empresarial privada que reuneix les principals empreses del districte barceloní, 22@ Network, ha advertit de la falta de superfície disponible i ha reclamat a les administracions que facilitin l'arribada de talent.

Es preveu la mateixa tendència aquest any

Els sectors que estan ubicats al 22@ que són majoritàriament serveis i oficines, són les que "han guanyat" després de la crisi de la covid i ara estan tenint bons resultats, ha explicat Javier Bernades, soci de Cushman & Wakefield i president de la comissió d'Urbanisme i territori de l'associació.

Bernades ha destacat "el missatge molt clar de confiança de la comunitat inversora en el 22@" que es desprèn de les dades presentades, no només amb edificis acabats i llogats sinó en sòls que s'han de desenvolupar,  fet que veu com "la màxima expressió de la confiança amb el futur".

L'associació preveu que el bon ritme de contractació continuï durant el 2022, tot i que descarta que es registrin operacions de tants metres quadrats com les que s'han vist aquest any passat. L'estudi assenyala que la zona comptarà amb 28 projectes nous o reformats que sumaran 311.000 metres quadrats a l'estoc d'oficines fins al desembre del 2023.

Encara no es veu l'impacte del teletreball

Pel que fa a l'impacte del teletreball, l'expert ha assegurat que fins a l'any que ve no es veurà "l'impacte real" de la nova manera de treballar. Segons ha explicat, en un 30% dels casos s'han reduït els metres quadrats de les operacions, però ho ha atribuït més a una necessitat d'estalviat i de protegir els comptes d'explotació. En aquest sentit, s'ha notat un increment "important" de la demanda d'espais flexibles o cotreball per part d'empreses que estan decidint quina serà "l'estratègia definitiva" del seu model d'oficines en el futur, ha dit.

Modificació urbanística

L'estudi s'ha presentat el dia abans que l'Ajuntament de Barcelona voti la proposta d'aprovació provisional de la modificació del Pla General Metropolità pel districte tecnològic 22@ que contempla un increment dels habitatges de protecció oficial i de les zones verdes. En aquest sentit, Bernades ha dit que el consistori ha tingut en compte les al·legacions de l'associació per "assegurar que la modificació del pla general és viable" i ha mantingut "parcialment" l'esperit innovador del districte.

Augmenta la inversió en oficines a Barcelona

Malgrat la situació provocada per la pandèmia i l'auge del teletreball, el segment d'oficines a Barcelona va tancar l'any amb una inversió total que frega els 2.000 milions d'euros, un augment significatiu respecte als 755 registrats l'any anterior.

La demanda total d'oficines de Barcelona en 2021 ha estat un 86% superior a la registrada en 2020 havent-se contractat un total de 332.000 metres quadrats. El 22@ ha sigut responsable de més de la meitat del volum d'inversió d'oficines realitzada a Barcelona.