Enlaces accesibilidad
Reaccions

El Govern demana "aturar les hostilitats" a Ucraïna

  • Pere Aragonès reclama tornar a la via diplomàtica per solucionar el conflicte
  • La Generalitat crearà un grup de seguiment per intentar minimitzar l'impacte econòmic
  • Acció Exterior preveu allotjar a albergs de la Generalitat més de 500 ciutadans ucraïnesos

Per
La Generalitat ofereix ajuda al cònsol d'Ucraïna

El govern català s’ha sumat aquest dijous a la crida internacional per l'aturada immediata de les hostilitats a Ucraïna. El mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat tornar a la via diplomàtica per solucionar el conflicte. En una compareixença pública, el president català ha condemnat l'atac militar i s'ha solidaritzat amb la comunitat ucraïnesa. Assegura que ha parlat amb el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez oferint les infraestructures d'acollida de què disposa la Generalitat a tots els ciutadans que no puguin tornar al seu país.

Pere Aragonès també ha alertat de la important repercussió econòmica que tindrà el conflicte pel que fa a l'increment del preu dels carburants i de les matèries primeres. En aquest sentit, ha anunciat la creació d'un grup de seguiment per intentar minimitzar l'impacte.

Retorn a la via diplomàtica

Prèviament, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha comparegut en roda de premsa al Palau de la Generalitat per mostrar també la preocupació de l’executiu català per l'escalada militar a Ucraïna i ha reclamat que "Rússia s'ha de comprometre amb la pau".

Vilagrà ha insistit que s'han d'aturar els atacs de Rússia i resoldre el conflicte amb "negociació i diplomàticament", i ha recalcat que el Govern segueix la crisi a Ucraïna amb preocupació.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha reunit a primera hora del matí amb el secretari general adjunt del PDeCAT, Marc Solsona, i el secretari d'Organització del partit, Genís Boadella, dins la ronda de contactes que manté amb els partits.

Els albergs a disposició

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha assegurat que el Govern allotjarà en albergs de la xarxa de la Generalitat a ucraïnesos que estan de visita a Catalunya i que no poden tornar per l'atac rus. Estima que seran entre 500 i 600 persones en els pròxims dies.

Ho ha explicat en declaracions als mitjans després de reunir-se amb el cònsol general d'Ucraïna a Barcelona, Vorobyov Artem, per la situació generada amb l'atac de Rússia, que la consellera ha condemnat de manera "rotunda". Alsina s'ha posat a la disposició de tots els catalans que es troben a Ucraïna "per a oferir-los informació i qualsevol tipus d'ajuda que necessitin", i ha detallat que ara com ara no s'ha donat ordre d'evacuació.

No involucrar-se militarment

D’entre les veus polítiques catalanes, també destaca els posicionaments d’ERC i JxCat als passadissos al Congrés. El portaveu parlamentari dels republicans, Gabriel Rufián, ha titllat aquest dijous de "sàtrapa" el president rus, Vladímir Putin, però ha dit que espera que el president del Govern central, Pedro Sánchez, "no s'involucri en accions bèl·liques". "Fem una crida a la pau i cridem 'no' a la guerra'", ha proclamat.

Rufián ha demanat que Sánchez comparegui "tan ràpid com sigui possible" al Congrés per explicar la posició del Govern central sobre aquest atac rus a Ucraïna -es preveu que ho faci la setmana vinent-, però d'entrada ja reclama al president que "no s'involucri en accions bèl·liques.

La portaveu parlamentària de Junts, Miriam Nogueras, ha defensat que Vladimir Putin ha de ser “durament sancionat” i ha reclamat que els 27 països membres de la UE mantinguin la unitat sobre el conflicte bèl·lic.