Enlaces accesibilidad
Llaços comercials

Catalunya importa d'Ucraïna tres vegades més del que exporta

  • Ucraïna és un gran productor de cereal i Catalunya importa grans quantitats
  • El 2021 les importacions van arribar als 372 milions d'euros, superant els nivells previs a la pandèmia
  • Les mercaderies de Rússia i Ucraïna representen més d'un 15% dels tràfics del port de Tarragona

Per
Catalunya importa d'Ucraïna tres vegades més del que exporta

La guerra ha esclatat. Rússia ha atacat Ucraïna. I la ciutadania s'ho mira amb màxima preocupació.

Les mercaderies de Rússia i Ucraïna representen més d'un 15% dels tràfics del port de Tarragona | Pilar Ribas

La situació preocupa també pels llaços comercials que mantenen Catalunya i Ucraïna, sobretot pel que fa a les importacions que són tres vegades més que les exportacions.

L'any 2021 les importacions van arribar als 372 milions d'euros, superant els nivells previs a la pandèmia. Un dels productes que més s'importa és el cereal.

El cereal i la seva porta d'accés

L'any passat, Espanya va comprar a Ucraïna un 27% de blat, el que es tradueix en 357 milions d'euros.

La principal porta d'accés d'aquest cereal és el Port de Tarragona, que l'any 2021 va gastar 128 milions d'euros, seguit del de València amb 65 milions. Aquest cereal es distribueix, principalment, a les granges d'animals de Lleida i les fàbriques de pinso d'Aragó.

Un 4% dels moviments del Port de Tarragona són amb Ucraïna, el que l'any 2021 va suposar l'arribada d'aproximadament 845.000 tones de cereals sobretot.

La campanya d'arribada d'aquest sol ser entre els mesos de desembre, gener i febrer. Per aquest motiu, no s'espera que el conflicte bèl·lic tingui una especial afectació amb la campanya. Així i tot, no se sap si arribaran a bon port les previsions de compra que les operadores han fet en les darreres setmanes.

Moviments amb Rússia

Un 11% dels moviments que es produeixen al port anualment es fan amb Rússia. Aquests es fan amb productes completament diferents com: petroli, gasoil o carbó.

Per tant, les mercaderies procedents de Rússia i Ucraïna van suposar el 15,5% del total de moviments del port de Tarragona l'any 2021, segons l'organisme.

Des del Port de Tarragona asseguren que no estan especialment preocupats per les sancions econòmiques que la UE ha anunciat que aplicarà a Rússia perquè afirmen: "Hi ha altres mercats dels quals podem abastir-nos".

Per la seva part, la Cambra de Comerç de Tarragona, s'ha limitat a dir que l'economia tarragonina relacionada amb aquests dos països es veurà afectada, depenent de com reaccionin Europa i els EUA en aquest conflicte, sense aportar xifres.