Enlaces accesibilidad
Crisis Ucraïna

Rússia ataca Ucraïna

  • Els experts Pol Morillas, Javier Solana, Rafa Vilasanjuan o Anna Bosch analitzen l'operació militar russa
  • El programa de RTVE Catalunya i Ràdio 4 segueix en directe l'atac rus a Ucraïna
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Rússia ataca Ucraïna, Manuel Milián Mestre i Rafael Vilasanjuan

Europa obria els ulls aquest dijous 24 de febrer amb l'anunci que Rússia atacava Ucraïna de matinada amb bombardejos a diferents punts del territori i l'aeroport de la capital. El president rus, Vladímir Putin, ha justificat l'atac assegurant que bombardeja institucions militars amb armes de precisió per defensar als prorussos del Donbass.

Al programa 'Cafè d'idees' de Gemma Nierga s'han analitzat aquestes primeres hores d'una "intervenció militar especial", en paraules de Putin, amb diferents experts i veus autoritzades en el conflicte, així com testimonis directes.

"No entrarem en guerra física"

L'exsecretari general de l'OTAN, Javier Solana, en una tertúlia amb Toni Aira i Montserrat Nebrera al 'Cafè d'idees', ha demanat una reacció ràpida per la vida de les sancions, que siguin potents i fàcil mal a Rússia, en línia amb el que defensen les autoritats europees: "No entrarem en una guerra física".

Solana ha assegurat que mai pensava que s'arribaria una situació com l'actual, que espera una "reacció internacional" i que "la Xina tingui alguna cosa a dir".

"Una ofensiva en tota regla"

Per la seva part, el director del CIDOB Pol Morillas, destaca que l'atac de Rússia a Ucraïna és "una ofensiva militar en tota regla". L'expert en política internacional destaca que "el pitjor escenari s'ha acabat consolidant" i que els Estats Units havia fet la lectura correcta de la situació. Augura que la tàctica militar ens apropa a un escenari d'invasió tradicional, i insisteix que el Kremlin fa temps que nega el que diu que farà.

Morillas considera que les sancions imposades a Rússia han estat "fluixes" i avança que "avui mateix" veurem com s'endureixen. I explica que guanya pes l'opció de posar un govern amic de Rússia a Ucraïna: "Potser no es traduiria en una invasió immediata".

"Occident pot fer molt més"

El director d'Anàlisis i Desenvolupament d'ISGlobal, Rafa Vilasanjuan, destaca que Occident pot fer "molt més" que aplicar sancions a Rússia pels atacs a Ucraïna. El també periodista destaca que s'està "arribant tard a una segona resposta occidental" i aposta per "una operació humanitària a gran escala". Tanmateix, descarta una intervenció militar "ara com ara", creu que seria un "error".

D'altra banda, destaca la poca importància que tenen els tractats internacionals pel president rus Vladímir Putin, ja que segons ell, "la llei i els tribunals internacionals només funcionen per als perdedors". I explica que el mandatari està intentant sostenir la idea d'un genocidi per tenir "alguna mena de coartada".

"Putin vol avalar el genocidi"

En la línia de Vilasanjuan, la periodista i excorresponsal de RTVE a Rússia, Anna Bosch, ja ens havia acostat una tesi en la qual sostenia que Putin ha estat preparant la situació copiant a Ucraïna, el que el Kremlin va entendre sobre el cas de Kosovo. "Avalar el genocidi. Crear una crisi de refugiats", ha assenyalat Bosch al programa.

Bosch ha subratllat que Putin diu que està desmilitaritzant Ucraïna i que "una part de la població de Rússia mai acceptarà que Ucraïna pugui ser un país realment sobirà". I adverteix de la incertesa de les conseqüències econòmiques del conflicte a Ucraïna: "Si ens omplim la boca de solidaritat, vol dir estar disposats a pagar molt més per la benzina i l'electricitat".

Testimonis en primera persona

Més enllà dels experts, també s'ha donat veu a aquells ciutadans ucraïnesos que viuen el conflicte en primera persona. Yuliya Dovgopola, presidenta de l'Associació d’Ucraïnesos a Catalunya Txervona Kalyna, ha narrat com viuen amb pànic l'inici de l'atac de Rússia a Ucraïna. Segons ha dit, els seus amics al país li deien que ja estava "tot col·lapsat".

D'altra banda, sobre les 10 hores del matí d'aquest dijous començaven a arribar ciutadans ucraïnesos davant el consolat rus a Barcelona, on hi havia un seguit de manifestants protestant en contra d'aquesta crisi. "Volem dir el nostre 'No a la guerra'. Prou d'aquestes mentides", ha dit Nadia, una de les ciutadanes ucraïneses presents en la concentració.

Natasha Tkachenko, una ciutadana d'origen ucraïnès que viu a Barcelonam, ha explicat la contrarietat d'estar vivint l'esclafit d'aquest conflicte al país ucraïnès i la realitat de viure-ho des de Catalunya.

"Els meus amics i els seus nens s'han despertat a Kíev amb el so dels bombardejos. Els meus nens a Barcelona han anat l'escola vestits de carnaval", ha contraposat Tkachenko.