Enlaces accesibilidad

El Govern crea un grup per coordinar la resposta a la crisi d'Ucraïna

  • Un comitè tècnic manté contacte permanent amb el consolat d’Ucraïna per atendre les peticions en matèria d'ajut humanitari
  • Interior reforça la presència dels Mossos als consolats de Rússia i Ucraïna a Catalunya.
  • Acollirà els turistes ucraïnesos que han quedat a Catalunya a través de la xarxa d’albergs de la Generalitat

Per
El president Aragonès ha encapçalat la reunió de seguiment de la situació a Ucraïna
El president Aragonès ha encapçalat la reunió de seguiment de la situació a Ucraïna

El Govern de la Generalitat està seguint molt de prop aquest conflicte. Aquest divendres s'ha reunit per primer cop el comitè de seguiment encapçalat pel president Pere Aragonès i amb la participació de bona part de l'executiu i experts del CIDOB, el centre d'investigacions internacionals de Barcelona.

Ha creat un comitè tècnic per coordinar l'acció d'ajut i resposta a la situació d'Ucraïna. Acollirà els turistes ucraïnesos que han quedat a Catalunya a través de la xarxa d’albergs de la Generalitat i ha posat a la seva disposició acompanyament psicològic, servei d’intèrpret i assessorament jurídic a aquelles que arribin fugint de la guerra.

D'altra banda, Interior també ha reforçat és la presència de Mossos als consolats de Rússia i Ucraïna a Catalunya així com punts clau com l'aeroport i a municipis on conviuen totes dues comunitats. És el cas de Lloret de Mar on malgrat la situació la convivència entre les dues comunitats "és molt bona", segons el mateix consistori de la ciutat.

Aragonès ja ha allargat la mà al president del govern central Pedro Sánchez i també ha anunciat que treballa de forma coordinada amb el consolat d'Ucraïna a Barcelona per oferir atenció als ucraïnesos que es troben a Catalunya i que són aproximadament 24.000.

Ajuda humanitària a disposició

A la primera reunió, celebrada aquest matí, el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha analitzat amb els responsables d’Interior, Acció Exterior, Igualtat, Empresa i Salut l’informe de situació elaborat pel CIDOB. La intenció és monitorar la crisi humanitària que es pot derivar del conflicte i servir als ciutadans i empreses catalanes establerts a la zona i als ciutadans ucraïnesos que es troben a Catalunya.

El Departament d’Acció ja ha donat curs a algunes de les peticions en matèria d'ajut humanitari i també pels ucraïnesos turistes que han quedat a Catalunya sense vol de tornada, unes 500 persones aproximadament segons dades del consolat. El Departament de Drets Socials els acollirà a través del pla d’albergs per poder-los oferir allotjament i règim de pensió completa.

En aquest sentit, s’ha posat a disposició el telèfon d’Atenció Ciutadana des de l’estranger (00 34 932 142 124) i a la bústia d’emergències (emergencies.exteriors@gencat.cat) per contactar amb la Generalitat.

D’altra banda, s’està treballant per tenir un mapa de la situació dels catalans que es troben als diferents països fronterers amb Ucraïna com a mesura preventiva en cas que es compliqués la situació a la zona.

Monitoratge d’empreses a través d’Acció

Per últim, Empresa també ha posat la seva estructura, especialment, la xarxa internacional d’oficines d’Acció, al servei de les 1.350 empreses catalanes que tenen relacions comercials a Ucraïna, per fer una tasca de monitoratge amb aquelles que es posin en contacte amb Acció. A més, el Govern assegura que està ajudant els turistes russos i ucraïnesos a contactar amb els seus consolats.

Declaració de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona que avui celebrava el seu ple ha demanat per unanimitat "aturar les hostilitats" a Ucraïna. En una declaració conjunta i en nom de tota la cooperació municipal, l'alcaldessa Ada Colau ha recordat que com a Ciutat de Pau, Barcelona és partidària d'accions diplomàtiques per afavorir el diàleg.