Dos anys de la detecció del primer cas de COVID-19 a Catalunya
- Sis onades, 2.312.087 contagis i 26.558 morts des de l'inici de la pandèmia
- El Govern preveu un canvi de gestió de la pandèmia a la primavera
- Consulta les dades COVID a Catalunya: sisena onada a la baixa
- La vacunació a Catalunya evolució i grups d'edat
Catalunya compleix aquest divendres dos anys de la detecció del primer cas de coronavirus en un escenari de descens dels indicadors epidemiològics després de l'impacte de la sisena ona de la pandèmia. Dos anys després han passat sis onades, s'han pogut detectar 2.312.087 contagis i han mort 26.558 persones a Catalunya des de l'inici de la pandèmia.
Una italiana de 36 anys, el primer positiu detectat
Tot va començar i el 25 de febrer de 2020. La Conselleria de Salut va confirmar el primer cas a Catalunya: una dona de 36 anys d'origen italià que va donar positiu després d'un viatge realitzat a Itàlia, concretament a la zona del nord del país, una de les més afectades durant la primera ona a Europa.
Des de llavors, Catalunya ha comptabilitzat 2.391.092 casos confirmats acumulats, dels quals més de la meitat, 1.840.807 positius, s'han registrat aquest últim any.
Tot plegat, marcada per una última onada, la sisena (la setena a Lleida), que ja s'està superant amb indicadors que van a la baixa des de fa un mes i que ha marcat les xifres més altes de contagis per l'aparició de noves variants, l'accés al diagnòstic de la malaltia a través de proves PCR o test d'antígens ràpids, TAR i una relaxació de les restriccions.
De fet, les mesures de restriccions i confinaments per la situació d'emergència sanitària ha provocat que, durant l'últim any, l'administració catalana dictés una sèrie de mesures que han afectat la vida social dels catalans que han anat variant segons la virulència de la malaltia, encara que han estat menys contundents que en el primer any de pandèmia.
El 22,5 % de les defuncions durant l'últim any
En aquests dos últims anys, han mort 26.549 persones, de les que 5.984 defuncions s'han registrat els últims 365 dies.
Aparició de noves variants
L'aparició de noves variants, com la Delta, Delta Plus o l'òmicron, amb una major capacitat de transmissió en comparació amb les anteriors, ha repercutit en una cinquena i una sisena ona amb xifres de contagis més elevades que han impactat, sobretot, en l'atenció primària.
En haver molts més casos, però de menor gravetat, la pressió assistencial s'ha centrat a l'atenció primària (CAP), responsables de la realització de test diagnòstics, seguiment de contactes i de la campanya de vacunació, entre altres, amb pics de més de 10.000 visites per Covid-19 en un dia.
Canvi de la gestió
El 27 de desembre de 2020, Josefa Pérez, de 89 anys, va ser la primera persona a vacunar-se contra la covid-19 a Catalunya. Des d'aquell moment, la campanya de vacunació contra la COVID-19 es va convertir en el factor clau per capgirar el curs de la pandèmia.
Actualment, més d'un 86 % de la població catalana té algun tipus d'immunitat, ja sigui perquè s'ha infectat i ha generat anticossos de manera natural o perquè té la pauta completa de vacunació, una taxa que condiciona al virus perquè li costa més replicar-se i, en cas de contagi, els casos són més lleus.
Aquesta situació ha portat al Govern a plantejar un canvi en la gestió de la pandèmia a partir d'aquesta primavera, sempre que els casos siguin lleus, del qual ja s'han vist algunes mesures en l'àmbit escolar com la retirada de la màscara als patis i l'eliminació de les quarantenes dels contactes estrets d'un cas positiu.
El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha ressaltat aquesta setmana que "sempre regirà el criteri de prudència" malgrat la desescalada de restriccions, però amb la voluntat de descarregar, flexibilitzar i anar normalitzant a poc a poc la vida, en les seves paraules.
El conseller va assegurar el dilluns que el primer lloc en el qual considera que s'ha d'aixecar l'ús obligatori de la màscara a l'interior és en l'àmbit educatiu, començant pels més petits i anar llevant aquesta mesura gradualment.