Enlaces accesibilidad
Ucraïna

Nit d'explosions i durs enfrontaments a prop del centre de Kiev

  • El president d'Ucraïna assegura que l'exèrcit no deposarà les armes: "Hi ha molta informació falsa a les xarxes"
  • Dos districtes pateixen atacs amb míssils, que han impactat en un edifici residencial de més de 25 plantes
  • L'OTAN enviarà "milers de tropes" a l'est d'Europa "ràpidament", amb uns 40.000 efectius

Per
Nit i matinada d'explosions i durs enfrontaments a Kiev
Nit i matinada d'explosions i durs enfrontaments a Kiev

Nit i matinada d'explosions i durs enfrontaments entre tropes russes i ucraïneses a prop del centre de Kiev. Els districtes de Bereteiska i Shuliavka han patit diversos atacs amb foc de metralladores i míssils, que han impactat en un edifici residencial de més de 25 plantes. Segons el govern d'Ucraïna, no hi ha hagut víctimes mortals tot i que sí sis ferits i desenes d'evacuats. Les autoritats ucraïneses demanen als habitants de Kiev que no surtin dels refugis i que no s'apropin a les finestres si són a casa.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat que l'exèrcit no deposarà les armes: "Hi ha molta informació falsa a les xarxes que diu que demano al nostre exèrcit que es rendeixi. Estic aquí, no deposarem les armes. Defensarem el nostre Estat".

Macron enviarà armes i equipament a Ucraïna

"Un nou dia en el front diplomàtic ha començat amb una conversa amb Emmanuel Macron. Armes i equipament dels nostres socis estan de camí a Ucraïna. La coalició contra la guerra està funcionant", ha anunciat Zelenski. "És un moment crucial per tancar la llarga discussió d'una vegada per totes i decidir sobre la integració d'Ucraïna a la UE", ha dit el president d'Ucraïna.

"Kiev, la nostra ciutat esplèndida i pacífica, ha sobreviscut a una altra nit sota els atacs amb míssils de les forces terrestres russes", ha assenyalat el ministre de Relacions Exteriors d'Ucraïna, Dmytro Kuleba. "Un d'aquests míssils ha colpejat un edifici residencial d'apartaments. Exigeixo al món: aïllar completament Rússia, expulsar els seus ambaixadors, embargar el petroli i arruïnar la seva economia. Aturin els criminals de guerra russos!!!", ha enumerat Kuleba.

A banda de la capital d'Ucraïna, els carros de combat russos continuen desplegant-se amb celeritat per nombroses ciutats del nord, oest i sud del país. La guerra ja està provocant un enorme èxode de refugiats cap a Polònia, Moldàvia, Romania, Eslovàquia i Hongria. Es calcula que, en poc més de 24 hores, més de 100.000 persones han travessat les fronteres, però l'ONU calcula que la xifra podria arribar als cinc milions de refugiats ucraïnesos.

L'OTAN enviarà "milers de tropes" a l'est d'Europa "ràpidament"

L'OTAN "desplegarà elements de les forces per terra, mar i aire per respondre ràpidament" a l'est d'Europa, segons el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg. Segons aquest, és la primera vegada que activen aquestes forces especials, que tenen unes 40.000 tropes. "Putin ha comès un terrible error estratègic", ha dit Stoltenberg.

Stoltenberg ha defensat el desplegament de més efectius a l'est davant la "crisi de seguretat més greu" que ha viscut l'OTAN a Europa. "El desplegament de les forces de resposta és per prevenir cap malentès. Estem preparats per protegir-nos", ha remarcat. Els EUA, França, Alemanya i el Regne Unit contribuiran en aquest desplegament amb tropes seves.

Ucraïna xifra en 198 els civils morts des de la invasió

El ministeri de Salut d'Ucraïna ha xifrat en 198 el nombre de víctimes mortals civils comptabilitzades des de l'inici de la invasió de Rússia. Entre ells, han assegurat, hi ha fins a tres nens. Les xifres de morts acumulades se sumen a les imatges de les grans ciutats ucraïneses amb gran part de la població refugiada en soterranis, estacions de metro i espais on esperen protegir-se de possibles bombardejos russos.

Després d'haver resistit durant la nit els atacs de l'exèrcit rus, Zelenski ha assegurat, a través de l'Oficina de la Presidència del seu govern, que el seu exèrcit ha "fet descarrilar" les intencions dels russos per a la capital. "Hem resistit i estem repel·lint amb èxit els atacs dels enemics. La lluita continua en moltes ciutats i regions del país. Kíev i les ciutats clau al voltant estan controlades pel nostre exèrcit", ha explicat.