Enlaces accesibilidad
MWC 2022

Tot a punt per al Mobile World Congress de la recuperació

  • La invasió d'Ucraïna provoca el veto de Rússia del congrés, que aplegarà 1.500 expositors i 1.000 ponents
  • El MWC tornarà al seu aspecte habitual ocupant set dels vuit pavellons del recinte firal, amb més de 1.500 expositors
  • Els organitzadors preveuen que l'activitat del saló tingui un impacte econòmic de 240 milions d'euros

Per
Tot a punt per al Mobile World Congress

El Mobile World Congress (MWC) de la recuperació ja ha arribat. A partir d'aquest dilluns torna a obrir portes al recinte Fira de Gran Via un dels esdeveniments més importants per la ciutat de Barcelona. Enguany, hotelers i restauradors veuen aquesta edició com el "tret de sortida cap a la normalitat".

El 5G com a protagonista

GSMA afirma que les marques més importants de l'ecosistema seran al saló per mostrar les últimes innovacions tecnològiques amb el 5G com a protagonista un any més. La gran majoria d'assistents al saló seran europeus davant les dificultats per viatjar dels països asiàtics. Les previsions més optimistes situen els visitants al saló en 60.000 persones, lluny de les 100.000 d'abans de la covid, provinents de 150 països, entre els quals no hi serà Rússia, que no tindrà un pavelló després de la invasió del país a Ucraïna.

Després d'una edició cancel·lada i una altra posposada per la pandèmia, el MWC tornarà al seu aspecte habitual ocupant set dels vuit pavellons del recinte firal, amb més de 1.500 expositors de marques com Samsung, Xiaomi, Huawei, Telefonica, Orange, Vodafone, Ericsson, China Telecom, AT&T, Google i Meta.

La fira serà sobretot física, amb més de 1.000 ponents, el 95% dels quals es desplaçaran a Barcelona, i pocs esdeveniments se celebraran de manera únicament virtual.

Alguns dels oradors seran el conseller delegat d'Amazon Web Services, Adam Selipsky o el de la casa de subhastes Sotheby's, Charles Steward; així com el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigoizarri; el de Telefónica, José María Álvarez-Pallete o el president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta.

Sota el lema 'Connectivitat Alliberada', els eixos temàtics giraran entorn del 5G, la intel·ligència artificial, l'internet de les coses, l'ús del núvol, les finances digitals amb un accent especial en les monedes digitals, NFT o el metavers i el futur de la tecnologia.

Problemes per viatjar

Davant les restriccions per viatjar, marques asiàtiques reduiran les delegacions del seu país d'origen i portaran congressistes majoritàriament europeus. Per exemple, la xinesa Xiaomi, que mostrarà per primera vegada la línia Redmi Note 11, comptarà amb una presència "limitada" del seu país d'origen i amb més personal europeu, segons ha explicat Fabio Arena, Product Marketing Manager de la companyia a l'Estat.

Al seu torn, multinacionals com Samsung han optat per una delegació presencial "més reduïda" i el reforç de les presentacions digitals, com l'anunci d'una nova línia de productes aquest diumenge, segons explica un portaveu de l'empresa coreana.

Aquestes dificultats per viatjar s'han notat en les reserves hoteleres que han baixat un 40%, una situació que el Gremi d'Hotels de Barcelona atribueix a dificultats que tenen els visitants asiàtics per viatjar.

Pel que fa a les absències, Lenovo és una de les poques grans marques que havia reservat espai que no es desplaçarà finalment a Barcelona.

MWCapital

La Fundació Mobile World Capital, iniciativa promoguda pels governs català i espanyol, l'Ajuntament de Barcelona i la GSMA, posarà l'accent en la tecnologia low-code, que permet desenvolupar solucions sense gaire coneixement de programació; el paper de la intel·ligència artificial, la realitat augmentada o virtual en el sector turístic; o l'ampliació de cobertura a zones remotes del Pirineu així com l'aplicació del 5G en indústries com els videojocs professionals, on la baixa latència és clau per als jugadors.

El projecte '5G gaming Arena' serà un dels elements més destacats de la programació de la fundació amb una competició entre 10 creadors de contingut ubicats en diferents punts de Barcelona, Madrid i Lleida.; i una sessió de 'cloud gaming', en col·laboració amb Riot Games, Xbox, Samsung, Sirt i Indescat.

4YFN

Aquest any el congrés de les start-ups 4 years from now (4yfn) repetirà ubicació i aplegarà més de 500 empreses emergents internacionals al pavelló número sis del recinte de Gran Via, abandonant definitivament la Fira de Montjuïc, on es feia habitualment. Entre alguns dels ponents del 4yfn, hi haurà el cofundador de Glovo, Sacha Michaud. GSMA preveu més de 4.000 milions d'euros d'inversió potencial a l'esdeveniment aquest any.

Actes institucionals

Pel que fa als actes més institucionals, aquest diumenge donarà el tret de sortida al congrés el Mobile Lunch, que aquest any se celebrarà al Convent dels Àngels i no a la Boqueria, com és habitual. Hores més tard, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) acollirà el sopar tradicional d'obertura del congrés amb la presència del rei Felip VI, que també inaugurarà l'endemà les instal·lacions.

Restriccions a Rússia

Entre la trentena de pavellons de països que hi haurà al congrés no hi serà el de Rússia, ja que la GSMA ha decidit vetar aquest espai arran de la invasió d'Ucraïna. L'organitzadora del congrés ha demanat a les empreses russes que no es desplacin a la capital catalana, que "es quedin casa" facin el possible per canviar la situació.

Estava previst que participessin en el saló institucions estatals especialitzades per donar suport a les exportacions com Russian Export Center i Eximbank of Russia; així com l'operador Russian Satellite Communication Company. A més, hi havia d'haver el proveïdor de sistemes de suport empresarial i membre de la GSMA Nexign, l'agència Exiar, i les empreses IPTVPortal, Av Soft, Sigma Messaging, TrueConf, Selecty, SoftMediaLab i Secret Technologies.

Impacte econòmic

Durant els quatre dies de congrés es crearan prop de 6.700 llocs de feina temporals. Els organitzadors preveuen que l'activitat del saló tingui un impacte econòmic de 240 milions d'euros atribuïble a la celebració del MWC. De fet, aquest congrés serà rebut com una "injecció d'optimisme" pels sectors més afectats per la covid com ara els hotelers, que tenen 10.000 habitacions reservades.

Tot i això, són conscients que l'activitat quedarà lluny de les edicions anteriors. Per exemple, els restauradors no esperen arribar a la meitat de la facturació i els taxistes no veuen necessària la liberalització del servei d'altres anys.