Enlaces accesibilidad

Felip VI inaugura amb Sánchez i Aragonès el MWC

Per
Felip VI torna a coincidir amb Aragonès i Sánchez al MWC

El rei d'Espanya, Felip VI, ha inaugurat aquest dilluns al costat del cap del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, l'edició del Mobile World Congress de la “recuperació” de la normalitat”.

Després del sopar organitzat ahir al vespre, previ a l'obertura oficial, tots els focus tornaven a estar posats en les salutacions. El monarca ha sigut rebut a la seva arribada per Sánchez, la vicepresidenta primera del Govern espanyol, Nadia Calviño, i per la ministra espanyola d'Indústria i Comerç, Reyes Maroto, entre altres.

Aragonès i Colau s'estalvien la salutació

Després de les salutacions inicials, Sánchez i el Rei han conversat abans d'accedir a l'interior d'un dels pavellons de la Fira. Allà es trobaven ja Aragonès i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb els que ha coincidit durant una reunió amb una desena d’empreses que han presentat les seves novetats tecnològiques a les autoritats. Entre elles, diverses relacionades amb el 5G, tecnologia financera, intel·ligència artificial ètica i monitoratge remot de pacients.

Tots plegats, per cert, han aprofitat per felicitar l'aniversari al president Sánchez a qui han cantat el tradicional "Happy birthay". Entre les personalitats que han participat en la recepció del Rei també hi havia la delegada del Govern central a Catalunya, Maria Eugènia Gay; l'alcaldessa de l'Hospitalet (Barcelona), Núria Marín; el president de la Fira de Barcelona, Pau Relat, i el CEO de la GSMA, John Hoffman.

El rei Felip VI i els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès coincideixen a la inauguració del MWC

El rei Felip VI i els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès coincideixen a la inauguració del MWC LAGO / AFP

Després de la trobada, el Rei, Sánchez i Aragonès s'han fet una foto de grup, juntament amb Calviño, Maroto, Colau, Marín, Hoffman i Pau Relat, i posteriorment el monarca s’ha dirigit anat de l'esdeveniment de telefonia.

Més enllà del 2024

Un cop acabada la fotografia de grup i el recorregut inagural, la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha assegurat que totes les administracions treballen "colze a colze" per aconseguir que el MWC segueixi a Barcelona més enllà del 2024. Assenyala que la capital catalana que Govern, Generalitat i Ajuntament van de la mà perquè el saló continui a la que "és la seva llar, quan més anys millor".

 De la seva banda, la ministra d'Indústria s'ha mostrat confiada que la celebració d'un esdeveniment internacional de l'envergadura del Mobile serveixi de "punt d'inflexió" del sector turístic després de dos anys de pandèmia. "Avui és un dia molt important perquè podem inaugurar un dels congressos més importants, que situa Barcelona, Catalunya i Espanya en l'epicentre per a parlar del futur de la tecnologia", ha afirmat en declaracions als mitjans.

Reyes Maroto ha qualificat de "coherent" la decisió de cancel·lar el pavelló rus "davant una guerra que ha començat Putin i que hem de tractar de parar amb totes les eines que tenim" a l'abast. "El fet que no es deixi participar a Rússia és un exemple també que el sector tecnològic està ajudant en la mesura que sigui possible a parar aquesta guerra", ha declarat.

Catalunya al mapa

El president de la Generalitat ha celebrat que l'edició d'enguany del MWC hagi tornat "amb tot el seu potencial" després d'haver haver de suspendre la de 2020 i haver de celebrar "sota minims" la de l'any passat. En declaracions als periodistes al pabélló català, ha assegurat que "després de dos anys molt durs" per la pandèmia, el Mobile "torna a posar Barcelona i Catalunya al mapa".

Per Aragonès "Catalunya està en plena transformació digital, dirigint bona part dels fons Next Generation cap a això", que ha destacat àmbits com la indústria, l'agricultura o serveis públics com la sanitat en els quals el Govern està centrant els seus esforços.

De la seva banda, el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha anunciat que el Govern canviarà el lloc de llançament del seu segon nano satèl·lit, inicialment previst des del cosmòdrom rus de Baikonur (Kazakhstan), per la crisi d'Ucraïna.