Enlaces accesibilidad
Tribunal de Comptes

L'ICF avalarà els ex-alts càrrecs del Govern investigats pel "procés"

  • Inicialment, el Tribunal de Comptes havia rebutjat els 5,4 milions d'euros i hi ha un vot particular en contra
  • El Tribunal de Comptes va fixar un màxim per a cadascun d'ells que correspon a la suma de les partides amb les quals els vincula
  • Pere Aragonés ha qualificat d'"impecables" i "imprescindibles" els avals de l'ICF

Per
L'ICF avalarà els ex-alts càrrecs del Govern

L'Institut Català de Finances podrà avalar els líders independentistes i excàrrecs de la Generalitat encausats per les despeses relacionades amb la promoció del Procés a l'exterior entre el 2011 i el 2017. La sala d'enjudiciament del Tribunal de Comptes ha rectificat la delegada instructora i ha acceptat els avals.

El Tribunal de Comptes ho va rebutjar

El Govern va proposar que l'ICF avalés els ex-alts càrrecs i el banc públic de la Generalitat ho va acceptar, enmig d'una forta polèmica política i interna el juliol passat. El Tribunal va rebutjar, però, la validesa dels avals, de 5,4 milions d'euros. Considerava que procedien de la mateixa administració afectada pel suposat ús irregular dels fons públics.

Els afectats van recórrer, l'advocacia de l'estat no va mullar-se sobre la validesa, i ara els membres del tribunal els han acceptat, tot i que hi ha hagut un vot particular en contra. La fiscalia va rebutjar investigar la decisió del Govern i de l'ICF i l'Advocacia de l'estat va decidir no pronunciar-se sobre la qüestió en considerar que no estava afectat.

Individualització de les fiances

El Tribunal de Comptes va fixar un màxim per a cadascun d'ells que correspon a la suma de les partides amb les quals els vincula. La delegada instructora vincula a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i al seu exconseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, amb la despesa de 2,8 milions d'euros. Els imports més elevats, que superen els 3 milions d'euros, se'ls atribueix a l'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, a qui es fixa un màxim de 3,6 milions així com a l'exinterventora general Mireia Vidal, per a qui es xifra la fiança en 3,1 milions.

Aragonés veu els avals "impecables" i "imprescindibles"

El president de la Generalitat, Pere Aragonés, ha qualificat d'"impecables" els avals de l'ICF i ha defensat que són un mecanisme "imprescindible" enfront de la "injerència" del Tribunal de Comptes.

En total, el Tribunal de Comptes reclama a 34 excàrrecs del Govern que abonin 5,4 milions d'euros com a fiança provisional solidària per les despeses exteriors, en el marc d'un procediment de responsabilitat comptable que encara ha d'arribar a judici per determinar la xifra definitiva. Entre els afectats, hi ha l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i el seu exconseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. També hi és l'expresident Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva i Francesc Homs.

Esquerra Republicana valora la rectificació del Tribunal

Esquerra Republicana ha valorat que el Tribunal de Comptes rectifiqui i accepti l’aval de l’Institut Català de Finances impulsat pel Govern de la Generalitat, "demostrant així que es tracta d’un mecanisme legal i vàlid". Els republicans reivindiquen positivament la mesura.

Giró: "Permet exercir l'activitat política sense por"

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha celebrat la decisió del Tribunal de Comptes d'acceptar finalment els avals presentats per l'ICF. Giró ha considerat que aquesta resolució "permet exercir l'activitat política sense por a Catalunya" i "confirma que és una mesura jurídicament i políticament impecable".

"És una bona notícia i podem estar satisfets", s'ha congratulat el conseller, ja que "permet que els servidors públics del conjunt de la Generalitat puguin actuar amb la llibertat i amb la tranquil·litat que se li suposa a qualsevol servidor públic". Sobre els embargaments de béns i comptes que pesaven sobre diversos exalts càrrecs, el titular d'Economia i Hisenda ha explicat que el TdC ha "alliberat" aquestes persones admetent els avals de l'ICF.