Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Francisco Veiga: "La tercera guerra mundial es farà entre ultradretes"

  • El catedràtic d'Història Contemporània assenyala que segueix arribat el gas rus a través d'Ucraïna: "És molt impressionant"
  • Francisco Veiga descarta comparar Putin amb Hitler. Creu que "pot ser més un Mussolini"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Francisco Veiga: "La tercera guerra mundial es farà entre ultradretes"

El catedràtic d'Història Contemporània a la UAB, Francisco Veiga, alerta de l'augment de la ultradreta "a tot el món" i assenyala que a Rússia i a Ucraïna s'ha estat "fomentant" la ultradreta els darrers anys: "Putin ha estat en contacte amb líders d'ultradreta europeus, els ha donat diners". Francisco Veiga destaca l'elogi de l'expresident dels EUA, Donald Trump, a Vladímir Putin per l'ofensiva militar com una mostra clara de l'augment de les polítiques populistes i radicals. Francisco Veiga diu que a Ucraïna hi ha un sistema defensiu d'exèrcit regular però també milícies i entre elles algunes unitats d'ultradreta: "La tercera guerra mundial es farà entre ultradretes".

"Un conflicte més gran no beneficia a ningú"

Francisco Veiga veu una situació "molt reactiva" en el conflicte d'Ucraïna i diu que té un aspecte més de guerra civil que no de guerra mundial "però sempre hi poden haver accidents". El catedràtic d'Història Contemporània a la UAB diu que hi ha desconcert entre russos i americans, que no saben "on estan" i avisa que en una situació de desconcert hi ha cert perill: "Crec que la raó pot d'evitar un conflicte més gran perquè no beneficia a ningú ni russos ni americans ni europeus".

"El gas rus segueix arribant a través d'Ucraïna"

El catedràtic d'Història Contemporània diu que mentre la guerra contínua, segueix arribant el gas rus a l'Europa central a través d'Ucraïna: "Això és molt impressionant". Francisco Veiga insisteix que haurem d'assumir un cost per les sancions econòmiques imposades a Rússia pel conflicte a Ucraïna: "Si hem de parar Putin, hauríem d'estar disposats a pagar un preu". Veiga assenyala problemes de tota mena, com ara el tancament de l'espai aeri rus que impedeix als avions sobrevolar l'extens territori de Rússia o l'abastiment de gas i petroli però considera que o s'aplicaven les sancions o s'havia d'emprendre l'acció militar.

"Xina està jugant a les cartes sense mostrar-les"

Amb relació al paper d'altres països en el conflicte entre Rússia i Ucraïna, Francisco Veiga diu que Turquia ha dissenyat armes, com ara drons, que estan utilitzant els ucraïnesos en contra l'exèrcit rus: "Turquia pot tenir un nou paper al Mar Negra". Pel que fa a la Xina, el catedràtic d'Història Contemporània diu que s'ha posat al costat de Rússia i recorda que són consumidors de l'energia russa: "La Xina està jugant a pòquer sense mostrar les cartes".

"Les guerres noa caben 1-0"

Francisco Veiga no descarta una reconciliació perquè "la política és l'art del possible": "Ens podem trobar amb "sorpreses" com una reconciliació espectacular després del conflicte".