Enlaces accesibilidad
Congrés

L'enviament d'armament a Ucraïna divideix l'independentisme

Per
Pedro Sánchez anuncia l'enviament d'armament a Ucraïna

El govern català veu amb bons ulls l’anunci d’enviament d’armes a la resistència ucraïnesa anunciat aquest dimecres al Congrés pel cap de l’executiu central, Pedro Sánchez. Una posició compartida per la responsable d’Acció Exterior, Victòria Alsina, però que, en canvi, xoca amb la dels mateixos republicans a Madrid. El seu portaveu, Gabriel Rufian, ha reclamat sotmetre la decisió a votació.

El Govern avala l'enviament de material militar a Ucraïna

Dret a defensar-se

El president de la Generalitat, Pere Aragonès ha assegurat que el Govern sempre s’ha “alineat amb la resposta comunitària davant una guerra provocada per la invasió russa”. En aquest sentit, ha avalat l’enviament d’armes advertint que “Ucraïna ha de tenir dret a defensar-se”.

"A nosaltres ens hauria agradat que aquesta situació no hagués de produir-se, hem apostat des del primer moment per una sortida purament diplomàtica", però "ara està havent-hi una agressió militar" i "és rellevant el reforç de les capacitats militars" d'Ucraïna, ha argumentat. Per a Aragonès, poden ser "molt més rellevants per a modificar la posició del Kremlin" les sancions econòmiques dictades pel món occidental.

Estar a l’alçada

Prèviament, la mateixa consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, s’ha posicionat en el mateix sentit, advertint que no seria responsable no plantejar-ho: "És una opció que s'ha de contemplar".

En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Alsina ha la situació d'Ucraïna de dramàtica. En aquest sentit, ha donat suport a la decisió que prengui la Unió Europea: "No sempre, quan el conflicte es posa tan cru, aniràs amb un lliri a la mà". La consellera d'Acció Exterior considera que és "una ocasió d’or" per mostrar que la UE està a l’altura.

ERC en contra

La posició del Govern xoca curiosament amb la d’ERC. El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha rebutjat l'enviament d'armes a Ucraïna i ha demanat que, en qualsevol cas, una decisió d'aquest calat se sotmeti a votació en el Congrés. Així ho ha indicat Rufián en els passadissos de la Cambra després d'intervenir en el ple monogràfic sobre la guerra a Ucraïna, on no havia estat tan explícit en el seu rebuig a l'anunci realitzat per Sánchez.

"Mai estaré d'acord amb l'enviament de més guerra a una guerra", ha dit després Rufián, ressaltant que aquesta decisió contradiu un "compromís" que, segons ha assegurat, s'havia aconseguit en el si del Govern de coalició que el PSOE comparteix amb Unides Podemos.

JxCat i PdCat a favor

La portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, ha defensat que "la pau i la llibertat han de defensar-se amb contundència i des de cada país, però també des d'Europa i l'OTAN". Nogueras ha avisat que "proclamar 'no a la guerra' sense res més és igual a no fer absolutament res". En el mateix sentit, el portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, ha donat suport a l'enviament d'armes a Ucraïna de forma directa per part de l'estat espanyol. "Cal donar elements de defensa als pobles agredits".

Suport als refugiats

D'altra banda, Aragonès s'ha referit al pla de contingència que el Govern ha posat en marxa per a acollir a persones refugiades del conflicte a Ucraïna, que mobilitzarà d'entrada 500.000 euros, ampliables, per a allotjament, suport jurídic, acompanyament psicològic i de traducció i interpretació.

Aragonès ha reclamat al Govern que els fons europeus de suport als refugiats arribin també a Catalunya perquè la Generalitat pugui vehicular-los cap a l'atenció d'aquestes necessitats. De moment, segons ha explicat, Catalunya ja està acollint a "més d'un centenar d'ucraïnesos" que estaven temporalment aquí i que "no poden tornar al seu país", per la qual cosa estan sent acollits en albergs de la Generalitat.