Enlaces accesibilidad
Llibres

Gervasio Deferr: "No em culpo tant, però hi ha coses imperdonables"

  • L'exgimnasta ens presenta El gran salto, el llibre amb el que ha revelat els seus problemes relacionats amb l'alcohol i les drogues
  • "En cap dels Jocs Olímpics me n'he anat satisfet", ha reconegut l'esportista sobre el seu rendiment i projecció
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Gervasio Deferr: "No em culpo tant, però hi ha coses imperdonables"

Gervasio Deferr passa pel Cafè d'idees per presentar El gran salto, el llibre en el qual ha revelat els seus problemes relacionats amb l'alcohol i les drogues. En una entrevista amb Gemma Nierga, l'exgimnasta ens explica per què ha decidit parlar del seu cas relacionat amb les drogues i l'alcohol, com ho va viure estant al màxim nivell esportiu i l'episodi que li va canviar la vida, relacionat amb la seva mare. Connectem també amb la periodista Paloma del Rio per fer-li una sorpresa, en una conversa molt emotiva i fraternal.

Fer públic el cas

Però, per què ara ha decidit fer el pas i explicar-ho de manera oberta? L'esportista detalla que es tracta com una darrera etapa de la seva recuperació, una última teràpia per treure-ho tot. "Després de tanta fosca, estic cansat d'haver d'amagar-me. Era hora d'alçar la veu", diu Deferr.

Alhora, espera que això serveixi també per gent que passa per una situació similar. "Era important que no només se sapiguem les medalles i que em vaig retirar pel positiu, perquè hi ha molt més a darrere", relata.

Declara com el 2017 va dir al centre esportiu en el qual treball que havia de marxar, ja que necessitava recuperar-se del seu problema de salut. En tornar, els pares dels seus alumnes ho van entendre, però reconeix que li fes respecte i una mica de por la reacció dels nens.

"La reacció ha estat molt i molt bona" a què públicament hagi ara explicat el seu cas. Tot i això, no entren a parlar del fons del conflicte, ja que la majoria són petits.

Deferr també ha aprofitat per criticar els mètodes que s'utilitzaven en els gimnasos quan el competia, ja que eren "molt dictatorials" i relacionats als de la Unió Soviètica. "Si no treia aquest killer, el gimnàs se'm menjava", recorda com aquella època en la qual, al principi, era com una "joguina" dels seus companys, que eren més grans.

Però quan van veure que aconseguia bons resultats, es van posar a la defensiva i el van pretendre atacar: "L'os amorós va anar amagant-se i va sortir el destroyer", ha resumit sobre aquella etapa.

Insatisfet internament

"En cap dels Jocs Olímpics que he anat, i tinc tres medalles, en cap me n'he anat satisfet". Així de contundent i crític ha estat l'esportista sobre un moment en el qual era "el millor del món". "No ho vaig poder demostrar mai, en el moment, quan tocava. Ho feia després, en el salt", assegura.

I és que, en aquell moment, era ell qui fallava, segons ha reconegut. "Hi ha campionats que no he guanyat perquè els jutges els han donat a un altre, però jo havia estat el millor. Aquí no m'importa. Però perdre-la jo em matava, no m'ho podia perdonar", argumenta sobre la seva actitud competitiva.

L'episodi de la seva mare

"Va haver d'estar a punt de morir-se la meva mare per dir: 'D'acord, ara ja sí'". Deferr ha relatat el cas de la seva mare, quan amb 58 anys va tenir un infart el dia de Reis, quan ell estava tornant de festa. Quan va rebre la notícia, va dir que l'endemà aniria a Girona a veure-la, ja que es desplaçava en tren.

L'esportista va anar a dormir intentant que li passes la borratxera, però es va despertar a la nit, ja no hi havia trens, i se'n va anar de festa. Aquest cicle es va repetir en tres ocasions, mentre la seva mare estava "a l'hospital morint-se".

"L'únic que jo volia era anar-hi, però feia de tot menys això", recorda. En el moment que va adonar-se més clarament de la situació, va fer un cop de cap i va decidir anar-hi, i va fer un canvi de mentalitat. "Si la meva mare s'arriba a morir, jo vaig darrere d'ella. Vaig aixecar el telèfon i vaig trucar, demanant ajuda", recorda.

Una connexió molt especial

Gervarsio Deferr també ha tingut unes boniques paraules cap a Paloma del Rio, periodista amb la qual va compartir cabina de comentaristes en els darrers JJOO de Tòquio 2020 a RTVE. "És una persona molt important a la meva vida", ha reconegut, sense saber que al programa hi havia una connexió preparada amb ella.

La comentarista ha reconegut que era crítica i dura amb ell, i lamentava que no ho donés tot. "Era un portent. Però que no m'expliqui històries", ha relatat. "Sabia que podia preparar-me més ràpid i amb menys temps", ha justificat, reconeixent que en moltes ocasions "podria haver fet més, hauria pogut estar millor gimnasta i hauria pogut tenir més medalles olímpiques".

Ja al final, la periodista ha fet una revelació a l'esportista: "Soc filla d'alcohòlic. Durant molt temps, m'he culpat de moltes coses respecte al meu pare. Ara estem en pau. Quan l'he aconseguit perdonar, he trobat la tranquil·litat. T'has de perdonar", ha revelat Del Rio.

A tot plegat, amb els dos protagonistes visiblement emocionats, Deferr ha pogut verbalitzar un "t'estimo molt, Paloma". "Tot el que dius m'ho prenc com a or, i m'ho quedo al cor per a sempre", ha afegit.

Del Rio també ha afegit que seguirà sent un campió olímpic i tindrà "honor i glòria" de portes cap en fora, però ara li toca ser campió olímpic internament. "Ja no em culpo tant. Però hi ha coses que són imperdonables", ha dit el gimnasta al respecte.