Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Victòria Alsina: "L'enviament d'armament a Ucraïna s'ha de contemplar"

  • La consellera d'Acció Exterior anuncia que deixaran de convidar al cònsol rus a esdeveniments i actuacions
  • Victòria Alsina veu una "obsessió" de Josep Borrell en relacionar qualsevol cosa amb l'independentisme
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Victòria Alsina: "L'enviament d'armament a Ucraïna s'ha de contemplar"

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, creu que la situació de guerra a Ucraïna justifica l'enviament d'armament. Poc abans que el president Pedro Sánchez hagi anunciat al Congrés que Espanya entregarà material militar ofensiu a la "resistència ucraïnesa", Alsina ha advertit que no seria responsable no plantejar-ho: "És una opció que s'ha de contemplar".

La responsable de la política exterior de la Generalitat ha qualificat, en una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, la situació d'Ucraïna de dramàtica. En aquest sentit, ha donat suport a la decisió que prengui la Unió Europea: "No sempre, quan el conflicte es posa tan cru, aniràs amb un lliri a la mà". La consellera d'Acció Exterior considera que és "una ocasió d’or" per mostrar que la UE està a l’altura.

"Deixarem de convidar al cònsol rus"

Victòria Alsina afirma que Rússia està cometent crims de guerra a Ucraïna i que no es va prou de pressa en aplicar sancions. En aquest sentit, la consellera d'Acció Exterior ha anunciat que el seu departament deixarà de convidar al cònsol general de Rússia a Catalunya "a esdeveniments i actuacions".

Alsina diu que ahir van debatre de la situació d'Ucraïna a la reunió de Govern i que el tancament de l'oficina de la Generalitat a Moscou depèn del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.

"Josep Borrell va caure molt baix"

La Generalitat, d'altra banda, manté les crítiques a l'alt representant de la UE, Josep Borrell. Alsina no es creu que es referís a l'expresident ucraïnès Viktor yanukóvic quan va afirmar que l'actual president d'Ucraïna, Volodymyr Zelenski, no és la mena de líder que s'amaga en un cotxe", com ha manifestat aquest mateix dimecres en una entrevista a la Cadena SER.

És "racional pensar" que es referia a Carles Puigdemont, ha indicat la consellera d'Acció Exterior. Ho ha justificat per "l'obsessió" que a parer seu té Borrell en "relacionar qualsevol cosa amb l'independentisme". "Va caure molt baix. Molts cops no està a l'altura", ha afegit.

Alsina explica que va conèixer Josep Borrell quan era ministre d'Exteriors i diu que els plantejaments de Borrell són "dolentíssims": "En el passat ha fet tot un seguit de declaracions inoportunes".

Valora positivament el gasoducte MidCat

La consellera d'Acció Exterior valora positivament el projecte de gasoducte MidCat, que ha d'interconnectar el subministrament de gas entre Espanya i França. El pla contempla la construcció d'un nou gasoducte de 227 kilòmetres que connecta els dos estats a través de Catalunya. Actualment, MidCat arriba a Hostalric des d'on connectaria a França passant per Figueres i el Pertús.

Donar veu a Pujol

Alsina ha valorat la decisió del Consell de la República (CxRep) de llançar una xarxa de representants en l'exterior, una iniciativa que creu que respon a la seva voluntat de tenir una agenda internacional, com la tenen altres entitats, i que pot tenir un "un règim de complementarietat" amb l'activitat del Govern.

A més, ha assegurat que no es penedeix d'haver convidat a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol a un acte amb expresidents catalans sobre el futur d'Europa, després de les crítiques de representants d'ERC: "Un acte d'aquest tipus, que parlés de la presidència de la Generalitat i d'Europa, havia de tenir al president Pujol".