Enlaces accesibilidad
Delictes d'odi

Els Mossos formaran 190 alumnes d'ESO contra l'assetjament escolar

  • Un 19% dels investigats per delictes d'odi el 2021 a Catalunya eren menors
  • Per segon any consecutiu, el tipus de delicte d'odi més freqüent va ser la LGTBI-fòbia, amb un 44% dels fets investigats
  • Els casos denunciats han pujat un 26% respecte a 2020

Per
Els Mossos formaran 190 alumnes d'ESO contra l'assetjament escolar
Els Mossos formaran 190 alumnes d'ESO contra l'assetjament escolar

Un 19% dels investigats per delictes d'odi a Catalunya durant el 2021 eren menors d'edat, segons el balanç de la lluita contra els delictes d'odi dels Mossos d'Esquadra presentat aquest dimecres.

Per pal·liar aquesta situació els Mossos han engegat un programa per formar 190 alumnes d'ESO de 37 escoles de Catalunya perquè els facin d'enllaç entre els alumnes assetjats i l'Oficina de Delictes d'Odi.

Així ho ha anunciat la portaveu de la policia catalana, la inspectora Montserrat Vaig escudar, en una roda de premsa en què ha advertit que el 80% dels delictes d'odi i discriminació queden ocults a Catalunya per falta de denúncia, especialment entre els col·lectius més vulnerables. L'any passat l'11,5% de les víctimes i el 19% dels autors eren menors.

El col·lectiu LGTBI és qui té més denuncies

En global, els delictes d'odi investigats el 2021 van baixar lleument respecte a les xifres d'abans de la pandèmia: van ser 496 el 2021 per 524 el 2019. Per segon any consecutiu, el tipus de delicte d'odi més freqüent va ser la LGTBI-fòbia, amb un 44% dels fets investigats, seguit pels atacs racistes (28%) i els de motivació política (21%).

Els delictes d'odi i discriminació denunciats a Catalunya durant el 2021 pugen un 26% | Sergi Bassolas

Els casos denunciats han pujat un 26% respecte a 2020, però han baixat un 5,3% amb relació a 2019.

El col·lectiu amb més denúncies, amb un creixement sostingut en els últims anys, és el LGTBI, que compta amb entitats socials de suport que faciliten a les víctimes treure a la llum aquests casos.

Respecte a les recerques per casos vinculats a l'origen ètnic, també segueixen a l'alça. Per contra, els casos de delictes d'odi per orientació política -en què els Mossos no detallen quins col·lectius protagonitzen més agressions i quines són les víctimes- s'han estabilitzat després de tocar sostre en els anys cim del procés.

A més, durant l'any passat va haver-hi altres tres casos per odi a persones sense llar, nou per conductes contra creences religioses, set per antisemitisme i cinc contra persones per la seva discapacitat física o psíquica.

Segons les dades dels Mossos, del total de casos denunciats l'any passat, el 91% es van cometre de manera presencial i la resta a través de les xarxes socials i d'internet, mentre que en el marc d'esdeveniments esportius es van interposar 59 denúncies per casos vinculats a l'odi i la discriminació.