Enlaces accesibilidad
Solidaritat

Catalunya intensifica la recollida d'ajuda per Ucraïna

  • La Generalitat habilita punts de recollida de material als ports i a la Fira de Barcelona
  • Els cònsol d’Ucraïna demana l’exclusió aèria per protegir la població civil

Per
El Govern intensifica la recollida d'ajuda humanitària

La bandera ucraïnesa oneja a la façana del Palau de la Generalitat. S’hi pot llegir “Catalunya amb Ucraïna. Per la pau, la llibertat i els drets humans". La solidaritat s’escampa per arreu del país mentre el govern català intensifica els esforços tant pel que fa a l’acollida de refugiats com per enviar tan de pressa com sigui possible ajuda humanitària a la zona del conflicte.

Mentrestant, la societat civil s'organitza també per facilitar l'enviament de material de primera necessitat a la frontera. Aquest dijous han sortit de Girona nous tràilers conduïts per transportistes ucraïnesos que estaven a Espanya i que tornen cap al seu país.

Tres tràilers amb material surten de Girona cap a Ucraïna | Gemma Esteba

Intensa recollida de material

El govern català ha decidit col·locar la bandera amb els colors groc i blau d’Ucraïna al balcó després de l’acte de suport “Catalunya, Europa, amb Ucraïna” encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès i que ha comptat amb una quinzena de representants del cos consular a la ciutat.

El president català ha anunciat, precisament, després de la reunió que treballa amb el Consolat General d'Ucraïna a Barcelona per a "coordinar una intensa recollida de material humanitari" i enviar-ho a Ucraïna amb la màxima celeritat, també de la mà d'organitzacions no governamentals.

Ho ha dit en una declaració davant els mitjans en la Generalitat al costat del cònsol general d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov; el director de la Comissió Europea (CE) a Barcelona, Manuel Szapiro, i la consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina.

Amenaça nuclear

Vorobyov, ha demanat aquest dijous que l'OTAN imposi una zona d'exclusió aèria sobre Ucraïna davant l'atac de Rússia per protegir la població civil: "Només d'aquesta manera podem protegir les instal·lacions nuclears que tenim al nostre país dels atacs aeris".

"Si no, tindrem una catàstrofe nuclear que patirem tots, no només els ucraïnesos", ha avisat. Vorobyov ha agraït el suport a Ucraïna i ha assegurat que el Consolat rep centenars de trucades per oferir ajuda: "Vull agrair a tot el poble espanyol, al Govern de Catalunya, les accions que estan fent, per tota l'ajuda que rebem: sentim una solidaritat mai abans vista".

Punts de recollida

Alsina ha detallat que s'habilitaran a partir d'aquest mateix dijous punts de recollida de material en la Fira de Barcelona, el Port de Barcelona i altres ports catalans, per a "canalitzar tot el material que persones individuals i entitats vulguin enviar", en coordinació amb el Consolat.

La consellera ha recordat que el Govern ha promogut accions com habilitar un telèfon i un correu electrònic d'emergències sobre la guerra a Ucraïna, a través dels que han rebut més de 100 peticions que s'han derivat a les autoritats pertinents, i moltes crides preguntant com ajudar, segons ella.

També s’han posat a disposició 400 llits de la xarxa pública d'albergs per a ucraïnesos que es trobaven a Catalunya i que no han pogut tornar, i que des del Govern mantenen un "contacte diari" amb una vintena de catalans que estaven a Ucraïna, entre altres actuacions.