Enlaces accesibilidad
Crisi humanitària

La guerra d'Uraïna, des de Catalunya

  • La periodista Oleksandra Molotkova explica el neguit de tenir tota la família sota les bombes a Kíev
  • John Carlin, escriptor i periodista, fa la dimensió internacional del conflicte a Ucraïna
  • La metgessa criada a Ossona, Yana Denysenko, parla des de l'Hospital Regional de la capital ucraÏnesa

Per
Obrim fil - La guerra d'Ucraïna, des de Catalunya?

A Catalunya viuen vint-i-cinc mil russos i gairebé vint-i-quatre mil ucraïnesos. Com viuen la guerra entre Rússia i Ucraïna amb el neguit de tenir els seus familiars en perill en la zona bèl·lica? I els catalans, com ho veuen i què hi fan per ajudar? El Xavier Sardà i l’Ana Boadas conviden a debatre-ho l’Antonio Baños, l’Estel Solé i la Marisol Galdón com a analistes, també testimonis sobre el terreny ucraïnès i catalans que malden per ajudar a apaivagar els horrors de la guerra.

A l'Obrim fil dona el seu testimoni una metgessa criada a Taradell, a Osona, durant molts anys, i ho fa des de l'epicentre de la zona bèl·lica, mentre les bombes retrunyen a la capital d'Ucraïna. La Yana Denysenko és radiòloga i va entrar a fer una guàrdia a l'Hospital Regional de Kíev. No va poder acabar-la i ha estat durant cada dia de la guerra atenent ferits i des d'aquella situació d'hostilitats militars explica la seva experiència diària al programa.

Obrim fil - Yana, parlant català des de l'Hospital de Kíev

Com és viure sota l'espasa de Dàmocles de les bombes? Sota el terror de les alarmes antiaèries? I sense saber si el minut següent el món s'enfonsarà al teu voltant. La Mila Kuznmenko, que té part de la família a Kíev, que té el seu pare dormint vestit per si en qualsevol moment ha sortir fugint del fot, n'explica un bocí, de totes aquestes sensacions.

<blockquote

Des de fa dècades, Catalunya té una connexió molt forta amb la comunitat ucraïnesa. Però també ho és amb la nombrosa població russa que viu a casa nostra. L'Ana Boadas algunes de les informacions clau que permeten entendre el que està passant en la guerra d'Ucraïna i com es veu tot des de Catalunya.

Obrim fil - Informe Ana Boadas sobre la guerra d'Ucraïna

A Catalunya hi ha una associació que fa dècades que gestiona l'acollida de canalla ucraïnesa en famílies del nostre país. S'anomena "És per tu" i la Rosa n'és la presidenta. A l'Obrim fil parla de com estan viuen la guerra d'Ucraïna, juntament amb una mare d'acollida, la Laia.

Obrim fil - Catalunya, terra d'acollida per la canalla ucraïnesa

En Roger Carles és un català de Sans que vivia a Kíev quan va esclatar la guerra. Feia tres anys que hi residia, fent classes d'anglès i castellà i quan va començar la invasió va decidir sortir del país perquè la seva muller estava embarassada de set mesos. Després d'un periple molt dur, va arribar a Polònia i d'allà, a casa. El seu testimoni aporta molt de valor a la pluralitat sobre la crisi a Ucraïna.

Obrim fil - L'aventura de fugir de Kíev i de la guerra

L'Oleksanddra Molotkova és una periodista ucraïnesa establerta a casa nostra des de fa vuit anys i parla sobre com estan vivint a la capital d'Ucraïna el drama de la guerra. Ella té tota la família a Kíev, sota les bombes russes, i rep constantment notícies en primera persona del que passa gairebé minut a minut en el conflicte bèl·lic. I explica que la roba no li toca el cos fa dies.