Enlaces accesibilidad
Unió de Pagesos

Els pagesos es manifesten per la crisi de preus al sector agrari

  • Sota el lema #LaPagesiaDiuProu, Unió de Pagesos reclama mesures a les administracions
  • A Lleida, els productors han abocat fems a l'entrada del Departament d'Acció Climàtica
  • Està previst que el 26 de març es produeixin més mobilitzacions davant de centres de la gran distribució

Per
Sota el lema #LaPagesiaDiuProu, els pagesos reclamen mesures a les administracions

Els pagesos de Catalunya s'han mobilitzat aquest dijous davant l'empitjorament de les condicions de treball al camp. Sota el lema #LaPagesiaDiuProu, els productors convocats per Unió de Pagesos reclamen a les administracions mesures per fer front a la crisi dels preus al sector agrari.

Els pagesos reclamen millores en el sector | Joana Sendra

El sindicat alerta que les condicions de treball de la pagesia "no han parat d’empitjorar", disminueixen les persones que es dediquen a l’activitat agrària i cada vegada menys joves s’hi incorporen. Per aquest motiu, critiquen la "inacció" dels governs català i espanyol.

S'han produït concentracions i tractorades a nou punts del territori espanyol i està previst que el 26 de març es produeixin més mobilitzacions davant de centres de la gran distribució.

Uns 200 tractors col·lapsen Tarragona

Uns 200 tractors han marxat en caravana des de Reus, Valls, el Morell i Perafort i s'han unit tots a Tarragona, on la tractorada ha col·lapsat el centre de la ciutat. La protesta ha acabat davant dels serveis territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural on, després de la lectura del manifest, els pagesos han llençat més d'una vintena de paques de palla a la porta d'entrada, sense més incidents.

Més de 250 tractors han protestat a Tarragona per reclamar millores en el sector | Pilar Ribas

El coordinador territorial d'Unió de Pagesos, Pere Guinovart, avisa que radicalitzaran les protestes si no hi ha resultats. "Som a l'inici de les mobilitzacions, continuaran i les radicalitzarem en funció dels resultats. Sabem que no seran d'avui per a demà, però entenem que tenim tota la raó, no es pot seguir especulant amb els productes agraris, hem posat la primera llenya al foc i tancarem firmes com Freixenet i Codorniu", ha manifestat Pere Guinovart, coordinador al Camp de Tarragona.

Marxa lenta a Vilafranca

Més d'un centenar de viticultors s'han mobilitzat aquest dijous amb els seus tractors a Vilafranca del Penedès amb una marxa lenta.

Han volgut denunciar la "misèria" que cobren per cada quilo de raïm que venen als elaboradors de vi i cava, especialment a les grans indústries. "Hauríem de cobrar uns 0,50 euros per cobrir costos, i ens fan vendre el quilo per sota dels 0,35", ha recordat el responsable de la Vinya i el Vi a Unió de Pagesos, Josep Marrugat.

El sindicat en culpa sobretot a Freixenet Henkell, i insta tota la indústria a revalorar el raïm per garantir el futur del sector. En aquest conflicte d'interessos, els pagesos també volen que la Generalitat "es mulli" per aconseguir una pujada de preus.

Els tractors de Vic bloquegen la carretera que uneix Barcelona amb Puigcerdà

A Vic, una desena de tractors han bloquejat l'antiga carretera que uneix Barcelona amb Puigcerdà per fer sentir el malestar del sector davant de l'empitjorament de les condicions de treball al camp.

Després d'una marxa lenta, des del Sucre de Vic, seu del Departament, els pagesos han enumerat els greuges que pateixen com ara la pressió de la gran indústria, una burocràcia "excessiva" o la manca de relleu generacional. A tot això s'hi afegeix l'amenaça dels macrocamps solars en terrenys agrícoles.

A Lleida, han abocat fems a l'entrada del Departament d'Acció Climàtica

Unió de Pagesos ha abocat adobs orgànics a l'entrada dels serveis territorials del Departament d'Acció Climàtica a Lleida.

L'organització agrària exigeix polítiques que garanteixin uns preus justos als productors, mesures per pal·liar l'encariment dels costos de producció, preservar l'espai agrari, compensacions pels danys de la fauna salvatge i modificar el Pla estratègic de la PAC a l'Estat, entre altres reivindicacions.