Enlaces accesibilidad
Crisi Ucraïna

El perible dels acollits ucraïnesos a Catalunya

  • L'ONU calcula més d'un milió de refugiats des que va començar la guerra fa just avui una setmana
  • 140 ucraïnesos ja dormen en albergs catalans

Per
El perible dels acollits ucraïnesos a Catalunya

L’Organització de les Nacions Unides calcula que hi ha més d'un milió de refugiats des que va començar la guerra fa just avui una setmana. Segons l’organisme internacional, és l'èxode més gran a Europa en els darrers 75 anys. El servei d'atenció al refugiat de Barcelona, el SAIER, ha atès 400 persones en set dies. És la porta d'entrada d'un llarg periple.

Habitualment, la majoria d’atencions tant del SAIER com del centre d’emergències de la Generalitat són a turistes o gent de pas, però els últims dies hi ha un degoteig constant de persones que arriben fugint de la guerra.

Des d’aquest servei s’informa les persones i els atenen amb els serveis que hi ha disponibles a la ciutat com, per exemple, si fa falta allotjament provisional al centre d’emergències. Aquest dimecres a la nit han dormit cinc persones en el centre.

Precisament, buscant aquest servei 'L’Informatiu' de RTVE s’ha trobat una pares, la filla de set anys i l'àvia de 83. Acaben d'arribar a Barcelona després de dies de viatge. Expliquen que ho han passat molt malament.

Segons la intèrpret russa, l’Olga, lamenten trobar-se amb problemes burocràtics. Expliquen que encara trigaran uns dies a tenir solució. "A mi i al meu marit ens dona igual on dormir, però la meva petita té molt de fred, i ma mare és molt gran. No sabem angles ni espanyol, no sabem què hem de fer".

De moment, la família ha passat la nit en un alberg i tenen l'ajuda de l'Olga, que, de manera voluntària, els informa dels passos a seguir.

140 ucraïnesos en albergs catalans

Com ells, 140 ucraïnesos s'allotgen actualment en equipaments de la Xarxa d'Albergs de Catalunya, segons ha informat el Departament de Drets Socials. 95 persones es troben a l'alberg de Coma-Ruga, 27 al de Vic i 18 al de Barcelona. El Consolat ha manifestat, però, que hi ha fins a 220 persones que podrien acollir-se a aquest servei, 52 més de les que hi han accedit.

Un altre del servei del SAIER és informar del procediment per si es decideixen a demanar asil polític. És el que volen demanar el Denis i a l'Anastasia: "Volem quedar-nos a viure aquí, ser legals, treballar, pagar els impostos, només volem estar tranquils i fora de perill".

Barcelona suspèn relacions amb consolat rus

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que trenca les relacions institucionals amb el Consolat de Rússia fins que es restableixi la pau a Ucraïna. El primer tinent de l'alcaldia, Jaume Collboni, a través d'un comunicat ha definit com a "inadmissible" la invasió russa a Ucraïna, i assegura que és incompatible amb els valors oberts de Barcelona com a ciutat de pau, tolerant i antibel·licista.

Aquest migdia l'Ajuntament de Barcelona s'ha reunit amb aquestes entitats ucraïneses per buscar millors vides de coordinació amb els refugiats que poden anar arribant els pròxims dies.